Adam oziroma alokazija je trenutno najbolj priljubljena rastlina notranjih oblikovalcev: če ga še nimate, je skrajni čas, da ga vnesete na vrt ali v interier.

Adam v naravi

Alokazija je rod širokolistnih trajnic: poznamo več kot 70 vrst. Izhaja iz Azije, Oceanije in Južne Amerike. Veliki srčasti ali puščičasti listi zrastejo do dolžine od 20 do 90 cm na dolgih pecljih; sama rastlina zraste tudi do pet metrov visoko. Lepi tulčasti cvetovi rastejo na kratkih pecljih.

Kot tropska rastlina najbolje uspeva na toplem in svetlem rastišču: poleti zahteva temperaturo nad 21°C in veliko svetlobe, a ne močnega sonca. Pozimi prav tako zahteva svetlobo in temperature, ki ne padejo pod 18°C. 

Kam ga posaditi ali postaviti

Čeprav se adam zaradi svoje velikosti v toplejših klimah sadi zunaj, na vrtu, se je počasi prilagodil tudi na rast v loncih. V kontinentalni klimi ga posadimo v lonec in poleti postavimo na vrt, kjer pa naj ne bo izpostavljen poletni pripeki – optimalno je, da ga postavimo v pol-senco oziroma na vzhodni ali zahodni del vrta. Preden se temperature jeseni preveč spustijo, adama premaknemo v notranjost – v dobro osončen, a lahko neogrevan prostor.

Če bomo adama gojili kot sobno rastlino, mu najdemo zmerno osončeno mesto, stran od prepiha in radiatorjev.

Vlaga in zalivanje

Kot tropska rastlina ima adam rad veliko vlage, zato ga redno zalivamo, vsaj štirikrat tedensko poleti in dvakrat pozimi. Pazimo, da ga ne utopimo – odvečno vodo, ki se izteče iz posode, vedno odlijemo. V stanovanjih z nižjo zračno vlago ga nekajkrat na teden tudi poškropimo po listih. 

Adamu ponekod pravijo tudi ‘vremenar’, saj pred obilnimi padavinami, ob visoki zračni vlagi, skozi liste izčrpa odvečno vodo: izgleda, kot da bi rastlina ‘jokala’.

Gnojenje

Če želimo, da nam bo adam dobro uspeval, ga je potrebno tudi pognojiti. Spomladi to naredimo z gnojilom, bogatim z dušikom, ki jih bo rastlina uporabila za razvoj novih listov. Na tržišču najdemo številna gnojila za alokazije, tako tekoča kot v peletih. Sploh slednji so primernejši za rastlino v posodi, saj se bodo hranila sproščala bolj nadzorovano in počasi. S tekočim gnojilom rastlino pognojimo po navodilih proizvajalca – po navadi dvakrat mesečno v sezoni rasti.

Razmnoževanje

Adama razmnožujemo spomladi, ko se temperature stabilizirajo. Razmnožujemo z delitvijo koreninske grude. Grudo s sterilnim nožem razrežemo na več delov – vsak od njih mora vsebovati spodnje dele stebel. Mesta reza posujemo z ogljem, ki bo preprečil gnitje. Posadimo neposredno v substrat, ki dobro zadržuje vlago, a je dobro odceden: priporočamo mešanico prsti, šote (ali sekancev) ter prodca. Ker rastlina hitro in visoko raste, predlagamo, da že v izhodišču uporabite večjo posodo. Redno zalivamo (substrat lahko tudi pokrijemo z naluknjano plastično vrečko, da zadržujemo vlago), dokler se ne razvijejo prvi listi.

Alternativne sorte, primernejše za sobne rastline

Za notranjo rast so morda primernejše manjše sorte alokazij, ki dosežejo višino do enega metra, presenečajo pa nas z dolgimi suličastimi listi različnih barv in izrazitimi belimi žilami. Alocasia sanderiana tako tvori kovinsko bleščeče povešene liste z belimi zarezanimi robovi. Sorta lowii ima temno zelene liste, cuprea liste bakrene barve, plumbea pa vijoličasto-zelene liste.

Znaki nepravilne nege

  • če vam alocazija raste počasi, najbrž potrebuje več gnojila, bogatega z dušikom;
  • črni peclji kažejo na propad korenike zaradi poplavljanja – rastlino čimprej odstranite iz lončka, preglejte koreniko, odrežite gnili del in tretirajte z aktivnim ogljem. Nato zdravi del rastline posadite v lonec z dobrim odvodnjavanjem (na dnu lončka poskrbite za nekajcentimetrsko plast drenaže), prst pa naj bo dobro odcedna;
  • če listi izgubljajo elastičnost oziroma začnejo veneti, rastlino redneje zalivajte;
  • rjave konice listov nakazujejo na prenizko zračno vlago – rastlino prestavite v bolj vlažen prostor ali pa liste dnevno škropite;
  • rjave pike na listih nakazujejo na prehlad rastline – prestavite jo v toplejši prostor oziroma umaknite s prepiha;
  • če listje prične bledeti, rastlino postavite na bolj osončeno mesto.

Toksičnost

Stebla alokazij vsebujejo strupene kristale oksalne kisline, zato adama ne gojite v domovih z majhnimi otroki in hišnimi ljubljenčki. Strupi niso življenjsko nevarni, a lahko povzročijo otekline in draženje kože. Pri rezanju listov, presajanju in razmnoževanju zato vedno nosimo rokavice.

Fotografije: Pinterest