Privlačna stanovanjska bloka v Medlogu sta v marsičem posebna. Njun osnovni gradnik je les, s štirimi nadstropji in z 19 metri višine pa sta to hkrati najvišji leseni večstanovanjski zgradbi v Sloveniji.

Stanovanjska soseska v Medlogu je projekt, ki predstavlja eno največjih trajnostnih sodobnih gradenj v Sloveniji. Obsegala bo šest stavb, od tega sta dve že zgrajeni in vseljeni. Pritličje stavb je zgrajeno iz betonskih podpornih zidov, tako je v pritličju nastal prostor za garažno hišo. Od prvega nadstropja dalje pa je uporabljen les.

»Obe stavbi sta zgrajeni s tehnologijo X-Lam. To je lesena masivna gradnja, pri kateri je konstrukcija vila blokov narejena iz križno lepljenih lesenih plošč,« pojasnjuje dr. Bruno Dujič, statik in strokovnjak na področju lesenih konstrukcij.

Hitra gradnja

Kot prednosti uporabe križno lepljenih plošč Dujič izpostavlja izjemno hitrost montaže, veliko natančnost pri izvedbi, visoko protipotresno in protipožarno varnost. Poudari, da je gradnja z lesom trajnostna, naravna in ekološka, poleg tega stanovalcem ponuja visoko bivalno ugodje zaradi naravnega lesenega ovoja.  

Arhitektka Aleksandra Dobrotinšek Trateški, ki je projektirala bloke, razlaga, da ima vsak objekt po štiri etaže in v vsaki etaži so po tri stanovanja različnih tlorisov. Najmanjše meri 85 kvadratnih metrov, največje pa 135. »Skupaj je tako v posameznem bloku po 12 stanovanj, ki ponujajo sodoben in lep način bivanja. Poskrbljeno je tudi za dobro zvočno izolativnost, saj sta med posameznima stanovanjema po dve nosilni steni iz križno lepljenega lesa. Vmes je toplotna izolacija, tako da debelina stene med dvema stanovanjema znaša 37 centimetrov in odlično preprečuje prehajanje zvoka med stanovanji,« poudari arhitektka.

Svetlo in prostorno stanovanje

Sonja in Srečko Šket sta srečna lastnika enega od stanovanj v čudovitem lesenem bloku. Les jima je blizu, ker imata že vrsto let lesen vikend, v katerem preživljata veliko časa in jima je bivanje v objemu lesa izjemno prijetno. »Pred nakupom tega stanovanja sva živela v klasičnem betonskem bloku s precej manjšo površino, 53 kvadratnih metrov. Tam nama je primanjkovalo sonca in miru, saj se je v stanovanje slišal hrup z železnice in s ceste. Tukaj se počutiva res dobro, lokacija je čudovita, ponuja številne sprehajalne poti in odlične možnosti za kolesarjenje,« pripovedujeta Sonja in Srečko. Stanovanje je prostorno, meri 119 kvadratnih metrov, če upoštevamo tudi shrambo. Prostori so svetli, z veliko steklenimi površinami in visokimi stropi, kar daje občutek zračnosti.

Eden od ključnih razlogov, zakaj sta se odločila za bivanje v lesenem bloku, je bila toplina, ki jo izžareva les. Otip sten je prijeten zaradi naravnega materiala, ki se močno razlikuje od hladnih betonskih površin. Tudi zrak v njunem stanovanju je vselej svež, k čemur prispeva  prezračevalni sistem, prav tako pa je v stanovanju zaznati, da ta diši po lesu.

Prihranek energije

Po letu in pol bivanja v novem stanovanju Sonja in Srečko ugotavljata, da je njun dom energetsko izjemno učinkovit. Za ogrevanje prejšnjega stanovanja, ki je bilo pol manjše, sta plačevala dvakrat več kot zdaj. »Tudi pozimi se počutiva dobro, saj je stanovanje odlično zasnovano in omogoča ogrevanje brez nepotrebnega zapravljanja energije,« pojasnjuje Srečko.

Prostori udobja, ki združujejo družino

In kako je opremljeno stanovanje zakoncev Šket? Ko vstopite skozi vhodna vrata, vas najprej pozdravi predsoba z vgradno omaro vzdolž stene. Na levi strani je osrednja kopalnica, naslednja vrata pa vodijo v kopalnico za goste. Potem sledita še dve spalnici.

S hodnika je odprt prehod v velik osrednji prostor, kjer so priročna in svetla kuhinja, udoben dnevni prostor in kar dva jedilniška kotička za družabna in kulinarična srečanja z otroki in vnuki pa tudi s prijatelji. Poleg tega ima stanovanje tudi veliko teraso, ki omogoča prijetne trenutke druženja.

Sonja in Srečko sta se pri opremljanju stanovanja sproti dogovarjala in usklajevala glede barv in opreme. Pri izbiri svetil in dekorativnih elementov je Sonji veliko pomagala prijateljica Metka. Za ženske, kot pravi Sonja, ima lesen dom praktične prednosti. »Če želim kaj obesiti na steno, v novem stanovanju preprosto vzamem kladivo in zabijem žeblje v steno. Prej, v betonskem stanovanju, sem morala vedno uporabiti vrtalni stroj in prositi nekoga, da mi pomaga,« se spominja.

Varnost pred požarom in potresi

Čeprav sta oba stanovanjska bloka zgrajena iz lesa, bi ob pogledu nanju težko ugotovili, da gre za lesene konstrukcije. Navzven ni videti nobenega lesa, celo leseno stopnišče je prekrito. »Razlog za to je visoka zahteva po požarni varnosti,« razlaga Aleksandra Dobrotinšek Trateški. Lesena konstrukcija je vidna le v shrambah, kjer sta dve steni ostali neobdelani. Drugje je les skrit pod zaključnimi sloji, tako je za dodatno požarno varnost stavba od zunaj izolirana s kameno volno, notranje stene pa so obložene z mavčnovlaknenimi ploščami.

Bruno Dujič poudarja, da je zakonodaja v nekaterih razvitih evropskih državah manj stroga in dopušča več vidnega lesa tudi v večstanovanjskih stavbah, saj so lesene masivne stavbe po njegovih besedah izjemno požarno odporne. »Les v masivi se obnaša popolnoma drugače, kot če ga razsekamo. Če je razsekan, je energent. Če je masiven, deluje kot izolator. Pri leseni gradnji ogenj ne more steči okoli elementa, ampak samo z ene strani najeda material, zato v primeru požara les do neke globine zogleni, potem dalje ščiti samega sebe,« pojasnjuje Bruno Dujič.

Poleg tega je lahka lesena gradnja izjemno trpežna tudi v primeru potresov. »Potres je nepredvidljiva obtežba. Od mnogih dejavnikov ‒ tal, valovanja, globine žarišča ‒ je odvisna moč potresa. Pomembna je tudi masa objekta. Če imamo lahek objekt, kot je lesena konstrukcija, in ima ta konstrukcija veliko togost, smo ogromno naredili za potresno varnost in udobno bivanje stanovalcev,« pravi strokovnjak za lesene konstrukcije.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Več >>>  www.uporabimo-les.si

Fotografije: CBD, Jasna Marin

Sponzorirana vsebina