Cube by VELUX: mozaik strešnih oken in poigravanje s svetlobo

The Cube by VELUX je umetniška predstavitev dnevne svetlobe in svežega zraka, ki so jo premierno predstavili na Festivalu oblikovanja v Londonu. Umetniško inštalacijo so postavili na opazovalno točko na Southbanku, kjer so se Londončani in drugi obiskovalci festivala lahko odklopili, sprostili in pustili kombinaciji dnevne svetlobe in svežega zraka, da umiri njihove misli.

0

Namen inštalacije je bil, da obiskovalci skozi izkušnjo spoznajo, kako pomembna je kakovost dnevne svetlobe, ki jo imajo v svojih domovih, in prikaže, da so velikost in orientacija oken, odsevi, viri in kakovost svetlobe vse spremenljivke, ki vplivajo na kakovost prostora.

The Cube je zasnovalo priznano dansko arhitekturno podjetje Henning Larsen, ki je sledilo iztočnicam podjetja VELUX. Želeli so ustvariti prostor, ki obiskovalcem omogoča, da doživijo prednosti naravne svetlobe in svežega zraka. Danski arhitekti so najprej ustvarili skice, s katerimi so želeli prikazati “zamisel o ustvarjanju posebne izkušnje, ki od zunaj ne izda ničesar”. Prikrivanje so dosegli zahvaljujoč zunanjosti, prekriti v les, in s koti inštalacije.

The Cube je obložen z lesom, ima jekleno streho in mozaik strešnih oken VELUX. Notranje stene so obložene z ogledalom, ki zagotavlja interakcijo odseva in svetlobe v prostoru. Tla in notranja klančina so iz plute, kar omogoča mehkobo in udobnost, da lahko ljudje stojijo, sedijo in ležejo v prostoru. Vsi zunanji sedeži pa so narejeni iz reciklirane plastike.

Dodatna povezava z naravo ob zvočnih posnetkih

Poleg mozaika strešnik oken, ki je obiskovalcem omogočil povezavo z naravo, so to izkušnjo dodatno nadgradili zvočni posnetki po meri danskega glasbenika Kasperja Bjørkeja. Ta namreč poustvarja zvoke iz narave, kot sta veter in petje ptic, in ti so dodatno pripomogli k temu, da so obiskovalci med letnim festivalom oblikovanja doživeli nekaj trenutkov pravega zena.

Z mislijo na trajnost

Pri oblikovanju umetniške predstavitve The Cube je bil v ospredju tudi okolijski odtis, zato je »kocka« sestavljena iz lesene konstrukcije, ki jo je mogoče enostavno razstaviti. The Cube by VELUX bodo namreč premikali in predstavljali na različnih mestih ter tako čim bolje izkoristili uporabljene materiale. Inštalacijo bodo lahko izkusili in v njej uživali številni ljudje ter povečali vrednost energije, ki je bila vložena v njeno ustvarjanje.

Fotografije: George Kroustallis

Prejšnji članekOgrevalni sistem, ki ga lahko skrijete kar v omaro
Naslednji članekStanovanjsko naselje, ki ga zaznamuje odlična povezanost strehe s fasado
blank
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *