Pred kratkim so v Ljubljani odprli poseben digitalni center s simulatorji vožnje z avtomobilom, smučarskih skokov in potresov v virtualni resničnosti. Tam se lahko po videokonferenci pogovorite z zdravnikom, si na nevropitniku s pomočjo lastnih misli napolnite kozarec z vodo in na solarni klopi napolnite svojo mobilno napravo.

Nekoč je bila veleblagovnica, ki se je imenovala Slovenijales. Oblikoval jo je arhitekt Milan Mihelič, ki je veljal za poeta konstrukcije. Ustvaril je eno pomembnejših stavb povojnega modernizma. Takšne palične konstrukcije, ki podpira težo prvega nadstopja, kot jo lahko občudujemo v stavbi na Dunajski 20 v Ljubljani, drugje ne moremo videti. Blagovnice Slovenijales že dolgo ni več: ostala je le stavba, v delu katere je pred kratkim nastal digitalni center Triglav LAB.

Triglav pri snovanju in izvedbi ideje za svoj inovativni laboratorij sodeloval s slovenskimi projektanti. Želeli so si prostor, ki bo svetel in pretočen in ki bi omogočal modularnost za različne priložnosti. Tu se namreč osvešča, pomaga, posluje in tudi izobražuje. Biro Gigodesign je zasnoval pretočen osrednji prostor z videozidom in večnamensko tribuno, ki lahko služi tudi kot mobilna svetovalnica. Mobilni simulatorji delujejo kot interesne točke, ki vodijo obiskovalca skozi prostor.

Interier je opremljen z izdelki slovenskih oblikovalcev: manjšo svetovalnico krasi luč Eclipse avtorja Tilna Sepiča; poudarek v prostoru pa so stoli Beatnik, ki so jih zasnovali v podjetju Gigodesign, izdelali pa v podjetju Donar. Ti udobni stoli so namenjeni tistim, ki v velikem in odprtem javnem prostoru iščejo nekoliko miru, prostora, kjer se lahko ugreznejo v mehak naslanjač, počivajo ali pa se posvetijo svojemu delu. Njegova inovativna oblika je prejela nagrado Red Dot Award; z nagrado Good Design Award pa so ovenčana tudi svetila Hunter podjetja Intra Lighting, ki osvetljuje osrednji prostor.

360° ogled

Interier: Gigodesign, Triiije arhitekti

Fotografija: Nika Uhan