Arhitektka in oblikovalka lesenih izdelkov Eva Štrukelj si je v hiši iz 70. let uredila sodoben dom zase in za svoja otroka. Pravzaprav gre za dvoetažno stanovanje, saj je pri načrtovanju tlorisa uporabila še neizdelano in prazno mansardo.

V visokem pritličju, kjer je dnevno-bivalni prostor, je naredila dva večja preboja in tako dosegla odprt in krožen tloris. Pri vhodu v stanovanje je odprla prehod med vstopno vežo in dnevno sobo ter znatno razširila prehod med dnevno sobo in jedilnico. V vstopni veži je na eni strani omara za vsakega družinskega člana ter polnilna postaja za sesalec. Na drugi strani stene, v dnevnem prostoru, pa je namestila po meri narejen pohištveni element, ki ima pomična lesena vrata, okrašena s travniškimi motivi. Vrata v enem delu skrivajo televizor, v drugem širšem delu pa so shranjevalne površine. Ta osrednji pohištveni kubus usmerja gibanje v prostoru. V spodnjem delu stanovanja je poleg dnevno-bivalnega prostora uredila še veliko pisarno za sebe in kopalnico.

Stanovanje je polno unikatnih lesenih izdelkov in pohištva, narejenega po meri, ki jih je oblikovala sama. V oči najbolj padejo svetila, še posebno veliko podolgovato svetilo, ki se bohoti nad jedilno mizo.

Eva je posebno veliko pozornosti namenila oblikovanju kuhinje in jedilnice, ki sta polni zanimivih detajlov. Tako imenovano srce hiše si to tudi zasluži. Steklena obloga nad kuhinjskim pultom je okrašena z risbicami, ki sta jih narisala njena otroka. V jedilnici je načrtovala veliko klop, ki je hkrati tudi velika shranjevalna površina. Jedilna klop prehaja v knjižno omaro, zato je tu spontano nastal kotiček za udobno branje.

Eva pri svojem načrtovanju interjerjev poleg unikatno izdelanih kosov pohištva in unikatnih lesenih predmetov zelo rada uporabi tudi kakšen star podedovan kos pohištva s patino. Takšni stari kosi imajo svojo zgodovino in prostor bogatijo s svojim šarmom.

Motiv travnika, ki ga je uporabila na osrednjem pohištvenem elementu dnevne sobe, se ponovi v leseni oblogi stopnic, ki vodijo v mansardo, kamor je umestila spalne prostore in manjšo kopalnico. Travnik je kot nekakšna reminiscenca na otroštvo in sanjarjenje med ležanjem v travi in gledanjem oblakov. Po drugi strani pa je tudi simbolno in vsebinsko primeren, saj je njihov dom na deželi tako rekoč obkrožen s travniki.

V mansardi se samo dve sobi odpirata navzven, zato sta pripadli otrokoma. Ker je ostrešje odprto in ima višino, je to izkoristila za mreže, ki jih je napela med tramove, in tako imata otroka še dodatno igralno skrivalno površino. Ta možnost za igro plezanja je kot nekakšna različica hišice na drevesu, vendar v varnem zavetju doma. Tudi otroški sobi sta polni unikatnih lesenih predmetov, kot sta denimo leseni gugalni konjiček ali svetilka v obliki jabolka s črvom, ki jih je oblikovala Eva. V njeni spalnici pa je velika lesena skrinja, izdelana iz češnjevega in orehovega lesa, prav tako unikaten in obrtniško dodelan kos, ki tako kot je bilo nekoč v navadi, hrani posteljno perilo.

  • Avtor projekta: Eva Štrukelj
  • Tlorisna površina: pritličje 70 m2, mansarda 45 m2

Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Več >>>  www.uporabimo-les.si

Sponzorirana vsebina

Fotografije: Domen Košir