Prenova stanovanja na Bledu

Mlada družina je kupila stanovanje v blejskem bloku. Enkratna mikrolokacija - v objemu narave in le lučaj od jezera - je bila povod za nakup, čeprav temačen in pregrajen tloris ni obetal veliko.

0

Tloris, kot marsikateri blokovski, je bil razdeljen na dva dela. Notranji del, ob vhodu, je bil namenjen dolgemu hodniku, majhni kuhinji na enem in še manjši kopalnici na drugem kraku. Iz hodnika so vrata vodila v štiri sobe z velikimi okni in pogledom na zelenje. A sobe se med seboj niso povezovale, tako da družina v tlorisu ni prepoznala možnosti za sodobno, povezano bivanje, takšno, kjer lahko med kuhanjem spremljaš popoldanske novice, ali pa med delom na računalniku opazuješ otroka, ki se igra ob tebi.

Neverjetna adaptacija

Lastnika, negotova glede možnosti prenove, sta se na pomoč obrnila na arhitekta Evo Štrukelj ter Ignacia Lopeza Solo iz tandema LesnaVesna, ki sta predlagala popolno reorganizacijo tlorisa.

“Vse nenosilne stene so bile odstranjene, namesto majhnih prostorčkov pa smo ustvarili velik, povezan dnevni prostor. Na mestu nekdanjega hodnika smo ustvarili večjo kopalnico,” začneta zgodbo o prenovi arhitekta, ki sta med drugim otroški sobi našla prostor v stari kuhinji, v nekdanji kopalnici pa uredila utility.

Dolg in temačen hodnik je skorajda ne izginil; njegova kvadratura pa je bila v celoti funkcionalno izkoriščena.

Prehajanje med sobami se je uredilo preko dnevnega prostora, tako pa spodbuja interakcijo in druženje družine.

Oprema med sodobnim in tradicionalnim

Stanovanje je opremljeno v toplem, domačnem slogu. Vsi funkcionalni elementi (garderobne omare, radiatorji, vrata …) so beli; medtem ko so poudarjeni kosi pohištva – tisti, ki se jih pogosteje dotikamo, za katere želimo, da pritegnejo pozornost – izdelani iz masivnega lesa.

Izstopita predvsem dva elementa: viseče kuhinjske omarice ter lesena skrinja v spalnici, ki sta jo lastnika pri arhitektoma naročila že pred leti in se je z njima preselila tudi v nov dom. Oba elementa sta okrašena z istim vzorcem – gorenjskimi srčki, razporejenimi v obliko gorenjskega nageljna.

“Želiva poudariti vez med sodobnim in tradicionalnim, med našimi vrednotami in sodobnim načinom bivanja,” o motivu, ki se že skoraj kot zaščitni znak pojavlja na pohištvu in izdelkih LesneVesne, pove Eva.

Prava posebnost tega stanovanja pa je njegov dolg balkon, na katerem lahko družina obeduje, se druži ali pa počiva. Balkon je dobil nov lesen tlak, ki na koncu preide v počivalno ploščad. Na njej se lahko ob igri, branju ali preprostemu brezdelju zbere cela družina in tam uživa v zdravilni alpski klimi.

Interier: Eva Štrukelj, Ignacio Lopez Sola, LesnaVesna

Fotografije: LesnaVesna

Prejšnji članek5 nasvetov, da bo domača pica prava uspešnica
Naslednji članekTop mansarde: nekaj najlepših slovenskih podstrešij
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *