Vesna, slovanska boginja pomladi, razcveta in življenja, je ena najbolj poznanih bajeslovnih bitij našega prostora. Z njo so povezani obredi praznovanja pomladi, polni pesmi, plesa in cvetlic. Tako nekako bi lahko opisali tudi slovensko blagovno znamko LesnaVesna, ki preko lesa, ozaljšanega s pisanimi trakovi, ornamentalnimi motivi in čipkami, v naše domove vabi veselje, praznovanje in navsezadnje tudi občutek pripadnosti slovenskemu izročilu.

LesnaVesna sta arhitekta in oblikovalca Eva Štrukelj in Ignacio Lopez, ki sta se kot študenta spoznala v Belgiji, nato nekaj let intenzivno delala v Španiji, ob nastopu finančne krize pa sta se preselila v Slovenijo. Tu sta hkrati ustvarila družino in blagovno znamko. Bistvo LesneVesne je slovenski les – preobražan v igrače, dodatke za dom, svetila in dekoracijo -, skoz in skoz prežet s tradicijo, izročilom in oblikovno domiselnostjo. Pogovarjali smo se z gonilno silo LesneVesne, Evo Štrukelj.

Ignacio Lopez in Eva Štrukelj, LesnaVesna

“Po tem, ko sem nekaj časa delala v korporativnem svetu arhitekture, sem se odločila, da stvarem, ki nas obkrožajo v naših domovih, dam globlji pomen. To počnem tako, da svoje oblikovanje prepletam z zgodbami,” pove Eva. Njene zgodbe izvirajo iz narave in ljudskega izročila: tako lahko najdemo tradicionalno leseno skrinjo, gugalnico, dodatke za kuhinjo iz kolekcij ‘Pisanice’ in ‘Dota’ ter lesene igrače, kot npr. ‘Ježek tekateka’ in ‘Meč Kralja Matjaža’ in druge. Čeprav velik del produkcije opravita z domačim CNC rezalnikom, pa je vsak njun kos dokončno obdelan ročno – zbrušen in naoljen – zaradi česar je tudi unikat.

Servirni krožniki in organizatorji Dan in noč, servirni pladnji Preplet rok, kolekcija Dota, kolekcija Pisanice, rezalna deska My tiny heart, servirni pladnji Couple of leaves from my tree

Igra svetlobe

Velik del njunega raziskovanja v lesu tvorijo lesene didaktične igrače in živali – njuno makro vstavljanko, kjer glavno vlogo igrajo alpske živali, najdemo npr. v Slovenskem planinskem muzeju – ki jih je gotovo navdihnila rast njune družine. “Življenje, skrbi, hitenje, fakulteta … vse to nas zresni, zato imam rada igrive stvari,” pove Eva z nasmeškom.

Vstavljanka v Slovenskem planinskem muzeju

Zato se rada poigra tudi v svojem delu, med drugim pri oblikovanju svetil, h katerim se vedno rada vrača, jih nadgrajuje in spreminja. Tako sta nastali dve različni liniji svetil, ena košarasta in odprta, druga pa škatlasta in zaprta.

Svetila Sun basket (izvedba za Mladinsko knjigo na Ptuju, z motivom pisanih trakov kurentov), Sweet freedom in Summer bellflower

‘Odprta’ svetila se navdihujejo pri tradiciji pletenja košar, kjer zaobljene vertikalne deščice na mestu držijo tanki leseni obroči. Vsaka izmed treh svetil iz te linije ima svojo zgodbo – Sun basket navdihuje t.i.’ ‘cajna’ – okrogla košara, ki jo v eni od izvedb lepšajo še pisani trakovi kurentov, klicalcev pomladi; Sweet freedom s ptičkoma na zunanjem delu simbolizira pobeg iz cone udobja v svet sladke svobode; Summer bellflower pa inspiracijo črpa iz zvončastega cvetja, ki v vetru nežno poje neslišno pesem.

Svetili LadyBud in Miss Petticoat

Druga vrta svetil, ‘zaprtih’, pa v prostor prepusti prav posebno svetlobo, ki uhaja skozi njihove ornamentalno preluknjane plašče. Svetlobe in sence, ki jih ta svetila rišejo po stropih in stenah, ustvarjajo naravnost čarobno vzdušje; skozi odprtino v spodnjem delu – ki jo v eni od obeh linij oblikovalka hudomušno poimenuje kar Petticoat, ‘spodnje krilo’ – pa svetilo izžareva močno in usmerjeno svetlobo. Z njimi sta se predstavila tudi na dogodku 3daysofdesign v Kobenhavnu.

Prve ljubezni ne pozabiš nikoli

In čeprav je LesnaVesna postala uspešna mednarodna blagovna znamka, pa Eva in Ignacio še vedno rada projektirata. Ignacio kot ustanovni član podjetja Lushna snuje trajnostne lesene nastanitvene enote, ki jih podjetje izvaža po celem svetu; Eva pa se rada podpiše pod kakšen izviren interier. “V resnici delam veliko arhitekture in uživam v zlivanju meril,” pove. Njen najnovejši projekt je prenova stanovanja, v katerem je že prej domovala ena njunih skrinj. Motiv srca iz skrinje sta ponovila še v izbranih lesenih pohištvenih elementih, stanovanje pa bo – kakopak – opremljeno tudi z njunimi svetili.

Interierji: Srčast motiv s skrinje prenešen na detajle v kuhinji zasebnih naročnikov; atelje LesneVesne v Kranju

“V LesniVesni jaz oblikujem in iščem zgodbe, Ignacio zreže in predlaga tehnične izboljšave … Predvsem pa imava oba rada stik s pravim materialom – napram tapkanju po računalniku -, v čemer najbrž nisva tipična arhitekta,” zaključi Eva.

Vse njune izdelke si lahko ogledate (in kupite) na njuni uradni spletni strani lesnavesna.com ali pa v razstavnem ateljeju v starem mestnem jedru Kranja.

Fotografije: osebni arhiv, Andrej Osterman & Maja Gruden