Zadnje tedne so družbena omrežja preplavili videoposnetki, ki razlagajo trend, poimenovan nepričakovana rdeča (angl. unexpected red). Začelo se je z videoposnetkom na TikToku, v katerem notranja oblikovalka Taylor Migliazzo Simon pojasni teorijo, da »če v sobo dodamo rdeč predmet, majhen ali velik, bo prostor takoj izgledal bolje«. V videu, ki si ga je ogledalo že več kot milijon uporabnikov, Simon podkrepi svojo teorijo s številnimi primeri iz sveta notranjega oblikovanja.

Če ste pozorni, notranji oblikovalci v svoje interjerje resnično radi dodajo posamezen rdeč poudarek ‒ stol, kavno mizico, fotografijo, ograjo, svetilo ‒ in s tem ustvarijo bolj dinamično kompozicijo. Zakaj jih ne bi posnemali tudi vi? 

Spodaj prikazujemo nekaj primerov iz slovenskih interjerjev:

Pa ta teorija drži za vse interjerje? Seveda ne ‒ v zgornjih (in številnih drugih interjerjih, ki se na družbenih omrežjih označujejo s ključnikom #unexpectedred) gre za premišljeno barvno kompozicijo, s katero notranji oblikovalci ‒ bodisi povsem intuitivno bodisi na podlagi barvne študije ‒ dopolnijo, uravnajo ali popestrijo posamezen prostor.

Samo z dodajanjem rdeče barve tako v interjer ne boste nujno vnesli prijetnega poudarka. Vsekakor pa je rdeča pravilna izbira, če želite popestriti interjer, v katerem prevladujejo topli (leseni, peščeni), črni in beli toni. Rdeča bo lepo uravnotežila tudi hladne barve (modro, zeleno) ter ustvarila kompleksen in drzen interjer.