Mladostna eleganca v centru Ljubljane

V večstanovanjski meščanski hiši v središču Ljubljane smo našli zanimivo stanovanje, opremljeno z izbranimi vintage kosi italijanskega oblikovanja iz 80. let. Ne preseneča, da je to igrivo, barvito in predvsem funkcionalno stanovanje dom arhitektke. Nina Eminagić, ki skupaj z očetom Mirzo vodi alto design studio, si je stanovanje opremila z veliko mero ljubezni - do dobrih rešitev, izvirnega oblikovanja, pa tudi do stare arhitekture.

0

Stanovanje, v katerem živi Nina, prepriča s svojo centralnostjo – nahaja se namreč le lučaj od vseh najbolj atraktivnih točk Ljubljane – parka Tivoli, Narodne in Moderne galerije, Opere, srednjeveškega centra – pa tudi z obilo naravne svetlobe in z visokimi stropi. V izvirni zasnovi je bilo še dosti večje, nato pa tekom let razdeljeno na dve enoti. Hodnik, ki je nekoč vodil po vogalnem stanovanju, je bil zmanjšan, na njegov konec – ob prehod v eno izmed sob – pa je bila umeščena manjša kopalnica. “Koncept prehajanja iz sobe v sobo je bil tako precej oslabljen, kajti z odtujitvijo dela hodnika je bilo onemogočeno tudi kroženje po stanovanju,” razloži arhitektka, ki je pred prenovo dodobra premislila tlorisno razporeditev.

Dve skrajni sobi – ena od njih z elegantno vogalno zasteklitvijo – sta se povezali v večji bivalni prostor; tretja soba – spalnica, pa je del odstopila hodniku in večji pralnici.

Eden večjih zalogajev pri prenovi je bila majhna kopalnica. “Že v obstoječem stanju je bil del hodnika preobražen v kopalnico, katere pozicijo smo ohranili. Skušali smo elegantneje rešiti prostorsko stisko ter geometrijo prostora, ki je bila polna raznih prirezanih niš … Tako smo tuš oblikovali delno znotraj odprtine v steni (nekdanjega hodniškega prehoda v eno od sob), preostanek prostora pa smo izravnali z omarami, ki skrivajo bojler in shranjevalne površine,” nenavadno pahljačasto zasnovo kopalnice pojasni arhitektka.

Stanovanje se s tremi velikimi okni, umeščenimi v prirezan vogal, odpira proti bučni mestni ulici. Ena izmed glavnih nosilnih sten stanovanja se poševno zalomi proti temu vogalu, s čimer ustvarja dinamično geometrijo novega bivalnega prostora. Arhitektka je zalom izkoristila sebi v prid in ob njej zasnovala zanimiv kuhinjski niz, ki se poševno zaključi na obeh straneh. “Ta poteza deluje dvojno: kuhinjo na obeh straneh zaključuje pod istim kotom, hkrati pa omogoča lepšo povezavo z vhodnim delom ter njegovo boljšo osvetljenost.” Poševna geometrija se zrcali še v po meri izdelani nizki stopničasti omarici, ki ločuje jedilniško-pisarniški del od dnevnega.

“Poleg funkcionalne razporeditve prostorov, sem veliko pozornosti polagala predvsem na izbiro materialov in barv, s katerimi sem želela izraziti najino mladost, igrivost ter hkrati tudi dovoljšno mero prefinjenosti,” pojasni Nina, ki je svoj dom opremila z ikoničnimi oblikovalskimi kosi italijanskega dizajna iz 80. let: vibrantnimi, barvitimi in nepričakovanimi. Med njimi najdemo kose priznanih oblikovalcev, kot so Enzo Mari, Achille Castiglioni, Ettore Sottsass, Vico Magistretti …

Dodatno lahko v stanovanju najdemo še kar nekaj zanimivih oblikovnih in funkcionalnih rešitev: pralnico, s hodniške strani v celoti oblečeno v ogledala, ki v temnejšo predsobo odsevajo svetlobo. Zanimivo garderobno omaro v spalnici, pol odprto, pol zaprto. Parket, položen na ribjo kost, kombiniran s temno keramiko v predsobi. Vrata brez podbojev, betonsko steno, žadasto zeleno kopalnico … In še bi lahko naštevali.

Rezultat je eleganten interier, ki navdih črpa v neustavljivem mladostnem zagonu, interier, v katerem se še tako megleno ljubljansko jutro zdi prežeto z optimizmom.

Interier: alto design studio

Fotografije: Nina Eminagić

Prejšnji članekJe vaša streha primerna za sončno elektrarno? Preverite s to aplikacijo!
Naslednji članekDom, poln mladostne svežine
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
Subscribe
Notify of
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje