V Kranjski Gori, v novejši večstanovanjski hiši, se v mansardi nahaja majhen, le 35 m2 velik apartma. A ko vstopimo vanj, njegove majhnosti sploh ne opazimo: za to je več kot odlično poskrbela ekipa iz biroja Arhimodul.

Kar največja funkcionalnost, dovolj prostora za druženje ter oprema v sodobnem alpskem slogu: to so bila začetna izhodišča lastnice za opremo podstrešnega stanovanja. Že ob prvem srečanju z arhitektko sta obe vedeli, da bo njuno sodelovanje plodno: “Že na prvem sestanku smo prišli do ustrezne zasnove notranje opreme, ki je bila čisto po lastničinih pričakovanjih,” pove arhitektka. Kljub temu, da je stanovanje s poševnimi stropi zares skromno – sestoji iz predsobe, majhnega dnevnega prostora, spalnice in kopalnice -, so v biroju Arhimodul iz njega potegnili kar največ. “Zasnovali smo kar šest ležišč (zakonska postelja, pograd in izvlečna sedežna), kjer pa imajo vsi možnost dostojnega bivanja, prostora za shranjevanje, ter svoj prostor za mizo. Oprema je bila seveda izdelana po meri, da se je kar najbolje prilagodila prostoru.”

Da stanovanje kljub maksimalni izkoriščenosti deluje zračno in privlačno, poskrbi premišljeno oblikovanje. V apartmaju nas namreč bolj kot posamezne funkcionalne rešitve – pograd, omare in kuhinjski sestav, ki so tako perfektno oblikovani, da se skoraj neopazno zlijejo s stenami, – navduši njegov topel, alpski objem. Že arhitekturni detajli strehe, vidni v interierju, ustvarijo prijeten alpski ambient; arhitektka pa je arhitekturno zasnovo še nadgradila z opremo v naravnih materialih ter z nekaj premišljenimi, lokalnimi detajli. Tako lahko posedimo na udobni klopi z lesenim naslonom, ki nas spominja na gorenjski gank; ali pa občudujemo stare bloške smuči, ki krasijo vhod v spalnico.

Lastnica, ki apartma oddaja, je otvoritveno noč prepustila arhitektki Nini, ki je načrtovane rešitve preizkusila tudi v praksi: “Izvedba je bila narejena točno po načrtih, kar je za nas, arhitekte, na koncu veliko zadovoljstvo. Lahko še rečem, da je bilo bivanje v apartmaju več kot prijetno,” je s sodelovanjem in končno rešitvijo zadovoljna arhitektka.

Interier: Arhimodul (Nina Grm, mag. inž. arh., Sašo Mulalić dipl. diz.)

Fotografije: Tadej Mulej, Piqant