Še tako vzdrževana kopalnica bo z umazanimi fugami videti zanemarjena in nesnažna. Da bi fugam povrnili njihov izgubljeni sijaj, sledite spodnjim korakom.

Splošno čiščenje

Na fugah se s časom naberejo umazanija, maščobe in vodni kamen. Najlažje jih boste očistili s pasto iz sode bikarbone (sodi dodajte malo vode, tako da dobite gosto pasto), ki jo s staro zobno ščetko nanesete na fuge. Pustite delovati nekaj minut, nato pa jo poškropite z alkoholnim kisom. Mešanica se bo začela peniti, nakar jo s krtačko dobro vtrite v fuge. Pena bo odnesla večino maščobe in umazanije, alkoholni kis pa bo iz fug odstranil še tako trdovraten vodni kamen. Sperite.

Posebni pripomočki: Veliko truda vam bo prihranila stara električna zobna krtačka, ki bo večino dela opravila namesto vas, namesto krtačke pa lahko posežete tudi po čudežni gobici iz poliuretanske pene, ki bo s hitrim potegom odstranila še tako trdovratno umazanijo.

Čiščenje plesni

V porozni in vlažni strukturni fug dobro uspeva plesen. Za njeno odstranjevanje posežemo po alkoholnem kisu, ki ga naškropimo po prizadetih mestih in pustimo delovati nekaj minut. Plesen nato skrtačimo iz fuge. Za trdovratnejšo plesen pa lahko v razpršilki zmešamo vodo in belilo (v razmerju 10:1) in ponovimo postopek.

Korekcija in zaščita

Porumenele fuge ali pa trdovratne madeže, ki jih težko očistimo, popravimo s korekcijskim pisalom za fuge, ki ga najdete v izbrani trgovini z gradbenim materialom. Fuge lahko dodatno zaščitimo z avtomobilskim voskom ali navadno svečo, ki jo nežno podrgnemo po fugi. Vosek bo preprečil zadrževanje vode in umazanije, ki lahko pronica v pore, kar vam bo olajšalo sprotno čiščenje.

Ohranite čistočo brez večjega napora

Da bi se izognili večjim čistilnim akcijam, je smiselno redno vzdrževanje čistoče fug. Predlagamo, da njihovo čiščenje (in hkratno čiščenje kopalniških ploščic) kar vključite v vašo kopalniško rutino. Tuš kabino lahko, npr. tik po tuširanju hitro presprejate z domačo mešanico alkoholnega kisa in vode, ki jo v razpršilki hranite kar na dosegu rok ob tuš kabini. Pustite delovati minuto ali dve – medtem ko se npr. osušite ali si umijete zobe – nato pa tuš kabino enostavno še enkrat splahnite z vodo. 

Fotografije: Pinterest