Štiričlanska družina je želela zasnovati prijetno bivalno okolje, ki bi ji zagotavljalo intimo, umik in navdih. Bolj kot bližina trgovskih centrov so jo mikali gozdovi. Glavi družine, arhitekt Matej Gašperič in kreativka Alenka Repič, sta za svojo družino zasnovala razgibano hišo, za katero pravita, da je hkrati tudi njihov vikend v naravi.

Matej in Alenka sta že kot mlad par kupila parcelo na robu vasi, s čudovitim razgledom na bližnjo dolino, le lučaj od gozda in polj. Za gradnjo hiše sta se odločila veliko kasneje, ko se je družina začela širiti. V šali povesta, da sta – še preden so bili zrisani načrti, kaj šele pridobljeno gradbeno dovoljenje – najprej kupila kopalno kad. V prostostoječo lepotico priznanega oblikovalca Philippa Starcka sta se zaljubila na prvi pogled, nato pa počasi okoli nje zasnovala svoj dom.

Zid, zofa, kad

Ko se s cestne strani bližamo hiši, najprej opazimo kar 40 metrov dolg zid. Ta se vije ob cesti in varuje hišo pred bližnjim gozdom, družino pa pred zvedavimi pogledi sprehajalcev. Ob zid so nato nanizani trije objekti: hiša, orientirana proti vrtu; na nasprotni strani garaža; čisto na koncu pa vrtna lopa.

Čeprav je arhitekt želel pritlično hišo, so urbanistični pogoji zahtevali dvokapnico. V priličje je vseeno umestil večino programa: poleg velikega osrednjega bivanjskega prostora še zakonsko spalnico z veliko garderobno sobo in kopalnico. Prav ta nas – zaradi slavne kadi – najbolj zanima. Kad je svoj prostor našla pred veliko stekleno steno, od koder lahko kako zvečer v soju sveč opazujemo nočno življenje na vrtu.

Osrednji prostor je opremljen premišljeno, z malo elementi, ki pa veliko povedo o družinskem življenju. Kuhinja se spogleduje z masivno leseno jedilno mizo, za katero se odvija večina vsakodnevnega življenja. Med mizo in dnevno sobo je umeščen udoben naslonjač, njegova pozicija pa omogoča, da se tisti, ki na njem sedi, lahko pridruži tako pogovoru za jedilno mizo kot dogajanju v dnevni sobi. Sama dnevna soba pa je opremljena z mogočno, kar štirimetrsko zofo, za katero stoji impresivna zbirka knjig, lično urejenih v knjižni omari. Z zofe se nam odpirajo pogledi navzven, na urejen vrt in bujno naravo ljubljanskega predmestja. V večerih kompozicijo zaključi ogenj v pred okno postavljenem kaminu.

Svetloba in narava

Po stopnicah brez ograje se povzpnemo v mansardo. Tja sta umeščena otroška soba in velik atelje, kjer nastaja Matejeva arhitektura. Obe čelni stranici sta trikotno zastekljeni, kar nam omogoča obilico naravne svetlobe in pa čudovit razgled na krošnje dreves. Ker pa dve okni za delovni in bivalni prostor le nista bili dovolj, so streho opremili še s strešnimi okni.

Kosov pohištva je v tej hiši malo, saj se vidi, da družina veliko časa preživi tudi zunaj, na velikem vrtu z bazenom in pokrito teraso. Tistih nekaj kosov pohištva, ki definirajo prostor, pa je skrbno izbrala Alenka, ki je svoje profesionalno življenje posvetila oblikovanju. Tako lahko v hiši najdemo kar nekaj znanih oblikovalskih kosov, nekaj po meri izdelanega pohištva, ter seveda nekaj tistih elementov, začinjenih z lastno kreativno žilico, kot je na primer romantična gugalnica Ding Dong v dnevni sobi.

Arhitektura: Biro Gašperič

Fotografije: Matej Gašperič, Ambienti