Atelje sanj: muzej Djordja Balaševića bo zgrajen po načrtih slovenskih arhitektov

Manj kot leto dni po smrti priljubljenega srbskega kantavtorja je Fundacija Balašević skupaj z občino Novi Sad razpisala natečaj za izgradnjo novega interaktivnega muzeja, posvečenega pokojnemu pevcu. Na vabljenem natečaju je zmagal slovenski biro, Bevk Perović arhitekti.

0

Zgradba bo zasnovana kot platforma, znotraj katere bodo obiskovalci lahko “doživeli sanje, emocije in poetiko”. Nad interaktivnim pritličjem, v katerem bodo organizirane začasne razstave, bo 11 sob, posvečenih Balaševićevim največjim uspešnicam. “V teh sobah se bomo počutili, kot da smo vstopili v pesem,” za RTS pojasni arhitekt Vasa Perović. Sobe bodo oblikovane kot materializacija njegovih spevov; v njih pa bo mogoče tudi prespati. Obe nadstropji bo povezovala projekcijska dvorana. Paviljon bo imel tudi ozelenjeno in dostopno streho s posebnim svetlobnikom, preko katerega bodo obiskovalci ene izmed spominskih sob lahko opazovali zvezde.

Vir: Wikimedia

“To ni zgradba v klasičnem smislu, saj je istočasno muzej in platforma za ustvarjanje nove kvalitete; zato tudi izgleda tako – kot odprt objekt, ki pa s svojo skulpturalno streho deluje kot spomenik,” je Perović povedal za Radio-televizijo Vojvodine.

Okolica bo zasajena z vsemi drevesi in cvetlicami, ki jih je Balašević opeval v svojih pesmih.

Muzej bo stal v Univerzitetnem parku Novega Sada; njegovo izgradnjo bodo financirali občina Novi Sad in Republika Srbija v sodelovanju s Fundacijo Balašević, želja vseh vpletenih pa je, da bi muzej postal turistični magnet, ki bi v mesto pritegnil številne oboževalce legendarnega kantavtorja. Atelje sanj je tudi prvi projekt, ki ga bo biro Bevk Perović (sicer avtorji ljubljanskega Islamskega versko-kulturnega centra, projekta za stavbo NUK II ter težko pričakovane nove glavne avtobusne postaje v Ljubljani) postavil v Srbiji.

Arhitektura: Bevk Perović arhitekti

Vizualizacije: arhiv biroja

Prejšnji članekBožično darilo za gledalce in nagrada za najbolj priljubljen objekt
Naslednji članekKocka v kocki: garsonjera z dvema obrazoma
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *