Manj kot leto dni po smrti priljubljenega srbskega kantavtorja je Fundacija Balašević skupaj z občino Novi Sad razpisala natečaj za izgradnjo novega interaktivnega muzeja, posvečenega pokojnemu pevcu. Na vabljenem natečaju je zmagal slovenski biro, Bevk Perović arhitekti.

Zgradba bo zasnovana kot platforma, znotraj katere bodo obiskovalci lahko “doživeli sanje, emocije in poetiko”. Nad interaktivnim pritličjem, v katerem bodo organizirane začasne razstave, bo 11 sob, posvečenih Balaševićevim največjim uspešnicam. “V teh sobah se bomo počutili, kot da smo vstopili v pesem,” za RTS pojasni arhitekt Vasa Perović. Sobe bodo oblikovane kot materializacija njegovih spevov; v njih pa bo mogoče tudi prespati. Obe nadstropji bo povezovala projekcijska dvorana. Paviljon bo imel tudi ozelenjeno in dostopno streho s posebnim svetlobnikom, preko katerega bodo obiskovalci ene izmed spominskih sob lahko opazovali zvezde.

Vir: Wikimedia

“To ni zgradba v klasičnem smislu, saj je istočasno muzej in platforma za ustvarjanje nove kvalitete; zato tudi izgleda tako – kot odprt objekt, ki pa s svojo skulpturalno streho deluje kot spomenik,” je Perović povedal za Radio-televizijo Vojvodine.

Okolica bo zasajena z vsemi drevesi in cvetlicami, ki jih je Balašević opeval v svojih pesmih.

Muzej bo stal v Univerzitetnem parku Novega Sada; njegovo izgradnjo bodo financirali občina Novi Sad in Republika Srbija v sodelovanju s Fundacijo Balašević, želja vseh vpletenih pa je, da bi muzej postal turistični magnet, ki bi v mesto pritegnil številne oboževalce legendarnega kantavtorja. Atelje sanj je tudi prvi projekt, ki ga bo biro Bevk Perović (sicer avtorji ljubljanskega Islamskega versko-kulturnega centra, projekta za stavbo NUK II ter težko pričakovane nove glavne avtobusne postaje v Ljubljani) postavil v Srbiji.

Arhitektura: Bevk Perović arhitekti

Vizualizacije: arhiv biroja