Radost za oči in duha: 50 let staro stanovanje je zaživelo na novo

Stanovanje, staro 50 let, na prvi pogled ni izražalo potenciala, ki ga je zaslutila arhitektka Petra Plevnik, avtorica prenove. Odpiranje prostorov, ukinjanje hodnikov in še marsikatera strokovna začimba pa so pripeljali do radosti za oči in duha.

0

Stanovanje, ki ga je par v zrelih letih oddajal študentom, je bilo v temu primernem stanju. Razdeljeno je bilo po manjših sobah, z ozkimi hodniki, prepredeno z vidnimi inštalacijami in je na vsakem vogalu kazalo potrebo po temeljiti prenovi. Kot pove arhitektka, so bile želje lastnikov zelo eksaktne, točno sta vedela, kaj hočeta doseči s prenovo, ker so njuni otroci že šli na svoje, sta želela v nov koncept, prilagojen le njima, vključiti vse prostore.

»Stanovanje ima točno 74 kvadratov obsega. Pri samem začetku je bilo zelo konceptualno razdeljeno po sobah. Kot je v današnjih časih želja in potreba po združitvi, smo to tudi naredil z odmestitvijo, da smo odstranili določen del sten in tako smo prostor odprli,« opisuje Petra Plevnik in doda, da so združili kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, medtem ko so kopalnico tudi razširili, da je pridobila na kvadraturi.

Največ sprememb je bil deležen dnevni prostor, saj je bilo potrebno skriti veliko vertikalnih inštalacijskih jaškov. Arhitektka ga je nadgradila s policami in stensko uro, za katero se zdi, da je prav tu načrtovano mesto zanjo, v prostor je vpeljala tudi spuščene strope z integrirano indirektno osvetljavo. Na mestu, kjer so odstranili sekundarno steno, so namestili dnevni element s televizijo, ki je postal epicenter dogajanja, sam prostor pa zasnovali tako, da omogoča krožno gibanje ter ponuja dober pogled v kuhinjo in jedilnico.

Stoječa bralna lučka v dnevni sobi asociira na sonce, zlata barva pa se ponovi tudi na stropu, ki so ga okrasili z zlato tapeto.

Posebno elegantna, skorajda hotelsko razkošna je kopalnica. Tu se je pri samem projektiranju vse vrtelo okrog pozicije dimnika, plinske peči in inštalacij, ki jih je bilo potrebno spretno skriti. Razkošen ambient je arhitektka dosegla z uporabo naravnega kamna, tej barvi pa v preostalem ambientu dodala še dve – zlato in modro. Slednji zato, ker sta lastnika velika ljubitelja morja in sonca.

Modrina talne luči nas na primer pozdravi že v predsobi, ko pogled od tal obrnemo navzgor, pa nas osupne svetilo oziroma kapljajoča modrina, ki poskrbi za svež učinek v prostoru.

V stanovanju se nahaja še ena manjša skrita sobica, ki je bila tudi prav posebna želja naročnikov. Večino časa je delovni kotiček, ko zakonski par obiščejo otroci, pa se iz odprtega kabineta prelevi v sobo, ki jo je mogoče zapreti s sicer skritimi drsnimi vrati in tako obiskovalcem zagotoviti potrebno intimo.

Vsekakor je končni rezultat odlična prenova, ki navdušuje tako lastnika kot arhitektko. »Moram reči, da sem tudi sama zelo vesela, da so me lastniki povabili k sodelovanju. Zelo rada se vračam v to stanovanje, ker je tudi meni priraslo k srcu.«

Arhitektura: Petra Plevnik

Prejšnji članekNaravno lepa streha: valovito pokrito je preprosto in čudovito!
Naslednji članekKombinacija strešnih oken poskrbi za več svetlobe in lepih razgledov
blank
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *