Mnogi od vas imate še kje na podstrešju star, pozabljen in ves prašen šivalni stroj, na katerega je v mladosti šivala vaša babica. Če se sprašujete, kaj z njim, vam ponujamo odgovor: dajte mu novo vlogo v svojem domu in ga spremenite v kos pohištva, ob katerem bodo zaživele zgodbe iz otroštva in se obudila nostalgija.

Od starega Singer ali Pfaff šivalnega stroja (ti dve znamki sta bili v naših krajih najpogostejši) je najlažje uporabiti kovinsko podnožje in izdelati mizo. Če se le da, pri recikliranju uporabite tudi lesene dele stroja, sploh če so v solidnem stanju oziroma se jih da obnoviti.
Nikar pa ničesar ne mečite stran, saj ti stroji predstavljajo dragoceno dediščino in imajo že zgodovinsko vrednost. Obstajajo številni zbiratelji in skupine, ki se ukvarjajo z ohranjanjem in restavriranjem tovrstnih strojev in bi bili gotovo veseli katerega koli sestavnega dela. Mnogo tovrstnih šivalnih strojev dosega že preko 100 let starosti, vendar so restavrirani in obnovljeni še vedno lahko uporabni in delujoči.

Starinski šivalni stroji imajo čudovite železne noge, ki so hkrati robustne in elegantne. Kot nalašč za pod ploskev jedilne mize.

Manjša kuhinjska miza ali celo kuhinjski otok. Iz nekdanjega šivalnega stroja lahko nastane oboje.

V pisarni je miza osrednji element. Če bo imela noge od stare »singerce« ali »fafarce« bo tudi glavni magnet za oči.

Železnemu podnožju šivalnega stroja vremenske razmere ne pridejo do živega, zato je primerno tudi za zunanjo uporabo. Seveda pa je treba tako les kot kovinske dele zaščititi. Slednje vsaj s temeljnim protikorozijskim premazom.

Še ena imenitna ideja pa je uporabiti ogrodje starega šivalnega stroja za kopalniški blok z umivalnikom. Umivalnik lahko v blok vtopite ali pa izberete modernejši nadpultni umivalnik.

Foto: Pinterest