V dolenjski pokrajini je mirna vasica, ki jo krasijo vijugaste ravnice in gozdnato gričevje. Tam živi družina Finec, ki si je pred desetletjem ob hiši uredila slikovit vrt s skrbno izbranimi rastlinami in prostrano zelenico.

Vrtu bi pravzaprav lahko rekli kar park, saj meri več tisoč kvadratih metrov, lastnikoma pa ga je pomagal urediti vrtni oblikovalec Miha Suliman Grudzinski, ki je s smelim načrtovanjem in drznimi zasaditvami poskrbel za pravljično prizorišče.

Posebnost parka je, da so v njem ohranili številna gozdna drevesa, kot so bukve, hrasti, bori, gabri in smreke, pod krošnjami katerih nastaja blaga senca, ki prija hostam, hojheram, praprotim in hortenzijam.

V osrednjem delu parka stoji eleganten paviljon, od koder se ponuja osupljiv razgled, obiskovalca pa takoj pritegne tudi velikanski ribnik, v katerem je 30 tisoč litrov vode. Zanj je vrtni oblikovalec izbral prostor ob impozantni naravni skali, ki je omogočila, da tam zgradijo tudi slap. Tako se v kotanjo prek kaskade melodično pretaka s kisikom napojena voda za oskrbo pisane družbe japonskih krapov in jesetrov.

Če domači želijo posedeti v parku, jim premišljeno zasnovano okolje ponuja obilo možnosti za to. V posebnih kotičkih si lahko privoščijo klepet, opazujejo rastline ali tiho meditirajo, bodisi na leseni klopci med skalami, na stolih iz sodov, prikupnih štorih, ki so razvrščeni ob potki, ali na kovanih stolih s srčastimi naslonjali in lesenimi sedali, umeščenimi na podestu pod staro bukvijo.  

Za razgiban utrip skrbijo nežno zavite vrtne poti in okrasni elementi, ki jih na vrtu ne manjka. Lastnikov bratranec je iz jeklene žice oblikoval jelena, na več koncih so postavljene ptičje hišice in krmilnice, svojevrsten čar pa okolici podarja ribja skulptura iz železa z rjasto patino, ki jo je oblikoval Primož Šinkovec. Njegova umetnina je tudi žabja svatba, ki jo je upodobil na vratih zemljanke, za katerimi je skrita filtrirna naprava za čiščenje vode iz ribnika. 

Čeprav je osnovna barva parka zelena, v njem ne manjka niti drugih odtenkov. Za listno barvitost je oblikovalec poskrbel z rdečelistnimi bukvami in nasadom okrasnih javorov, cvetoče okrasje pa je nad sončnim skalnjakom iz luknjastih kamnov pričaral z lepimi očkami, alpskimi nebinami, njivskim grabljiščem in ameriškim slamnikom, v polsenci pa z maslenicami in kresnicami.

Za konec se preselimo še na spodnji del vrta. Ste na mahove doslej gledali kot na neugledne rastline, ki bi jih bilo treba iztrebiti z vrta? V prelestnem parku družine Finec se mahovi kakor blazinice zelenega žameta kraljevsko razraščajo v senci. Z debli, obraščenimi z mahom, dobijo rastline privlačno obrobo, ki skupaj z zastirko iz lubja poudari lepoto zelenih trajnic, lastnikom parka pa pomirjujoča kulisa vzbudi hvaležnost za lepoto, ki jo zmore ponuditi zgolj narava.

Foto: Jasna Marin