V vasici Navajeda na severu Španije stoji hišica, zgrajena po doslednih načelih varovanja okolja in bioklimatskih strategij. Enodružinska hiša, ki jo je oblikoval baskijski arhitekturni studio gurea arquitectura cooperativa, je bila v celoti izdelana v delavnici, lastniki pa so jo kar sami dokončali na kraju samem.

V Kantabriji, na skrajnem severu Španije, v pokrajini, ki se spogleduje z Biskajskim zalivom, je zrasla inovativno zasnovana hišica. Oblikovana v skladu z bioklimatskimi strategijami ponuja kar najbolj kakovostno okolje za bivanje mlade družine. Ta je prispevala pomemben del pri gradnji. Industrializiran sistem laminiranega lesa je namreč izdelan v delavnici, a so ga lastniki na kraju samem v tednu dni postavili na svoje mesto. Montažni oz. predizdelani sistemi so olajšali gradnjo, lastniki pa so kar sami prevzeli manjše gradbene posege in dela, ki so bila potrebna naknadno.

Hiša je delo baskijskega arhitekturnega studia gurea arquitectura cooperativa, ki ga je ustanovil Darío Cobo Calvo. Studio je predan oblikovanju bivalnih prostorov po meri lastnika, pri čemer se osredotoča na cenovno dostopnost gradnje in okolju prijazne prakse. Končni strošek omenjenega objekta v vasici Navajeda je ocenjen na 190 tisoč evrov.

Dom v neokrnjeni pokrajini španskega podeželja ponuja slikovit razgled na gore in vijugasti potok v neposredni bližini. Sodobna podeželska hiša stremi k pristni harmoniji z naravo in povezanosti z okoljem, kar se odraža tudi v izbiri materialov. Fasada je oblikovana iz naravnih materialov, kot sta les in pluta v kombinaciji z laminirano leseno konstrukcijo, ki se neopazno zlije z okoljem. Uporaba lepljenega lesa je skrajšala čas gradnje, ogljični odtis in porabo energije. Izboljšana izolacija skupaj s talnim ogrevanjem pa po trditvah arhitektov omogoča minimalne energijske izgube. Streha iz valovite pločevine odseva prelivajoče se barve neba.

Navzven edinstven in preprost volumen hiše je v popolnem nasprotju z bolj zapleteno notranjo razporeditvijo. Osrednji del deli tloris na dva dela in deluje kot rastlinjak, ki skrbi za dovod toplega zraka v oba dela hiše. Bivališče je zasnovano na dualnosti. Na hermetičnem in prepustnem. Na naravnem in umetnem. Na industrializiranem in obrtniškem. Vse z namenom, da se kar najlepše prilagodi življenju na podeželju. Življenju v objemu narave.

Fotografije: Javier Bravo