Landezine, eden najbolj obiskanih spletnih portalov za krajinsko arhitekturo na svetu, je bil v Ljubljani ustanovljen leta 2009. Letos prvič organizirajo mednarodno konferenco, na kateri bodo podelili dve nagradi za krajinsko arhitekturo ter skozi predavanja in okroglo mizo raziskovali integralni pristop k oblikovanju odprtega javnega prostora. Dogodek se bo odvil danes, 20. 1., v Ljubljani.

Dve nagradi za krajinsko arhitekturo, imenovani LILA, bosta podeljeni birojem krajinske arhitekture, ki oblikujejo zanimive in inovativne odgovore na kompleksna vprašanja, s katerimi se stroka spopada danes.

Nagrado bralcev si je prislužil nizozemski biro Felixx, ki po svojih besedah »raziskuje krajinsko arhitekturo kot pragmatično, utopično prakso. Krajino želimo snovati kot pameten prostorski sitem in hkrati kot rajsko okolje, v katerem bi želeli živeti.«

Glavna nagrada je pripadla studiu EMF – Estudi Martí Franch, za katerega je žirija napisala: »EMF oblikuje pokrajine, ki niso le znanstveno in tehnično dovršene, temveč predvsem kulturno izpopolnjujoče. V času, ko človeška aktivnost vse bolj ogroža naše ekosisteme, sta zaščita in obnova krajin osnovna za dobrobit vseh bitij.«

Na okrogli mizi bodo poleg domačih strokovnjakov, Ane Kučan in Mateja Blenkuša, sodelovali še nagrajenec Martí Franch, krajinska arhitektka Antje Stokman ter arhitektka Jenny B. Osuldsen. Slednji priznani strokovnjakinji bosta na predavanju, ki bo sledilo, predstavili svojo prakso oblikovanja javnega prostora.

Več o dogodku in nagradah lahko izveste na povezavi: landezine.com