Harmonika vrata so lahko zelo imenitna rešitev za pregrajevanje in ločevanje prostorov. Uporabna so v spalnicah, otroških sobah, jedilnicah ali kot pregrada med kuhinjo in dnevno sobo, saj zavirajo vonj in hrup, ki prihajata iz kuhinje. Poleg tega so izvedbe harmonika vrat skoraj neomejene, izdelava pa je možna iz iverala, lesa, kot tudi iz umetnih mas, kovinskih materialov ali stekla.

Uporaba

Harmonika vrata je možno vgrajevati v notranje in zunanje prostore in so veliko več kot vrata. Lahko so pravzaprav kar premične stene. Včasih so bila zložljiva vrata uporabna zlasti v šolah in javnih prostorih, saj so omogočala delitev velikih sob na več manjših kotičkov, za enake namene jih lahko uporabljamo tudi danes doma: denimo za pregrajevanje kleti, skrivanje kotička za utility in še veliko več.

  • Omare: Hvaležnost zložljivih vrat se najbolje pokaže pri garderobnih omarah. Omara s takšnimi vrati je bolj pregledna, odpiranje je enostavno, poleg tega ne posega toliko v prostor. Vrata se zložijo na nekaj centimetrih.
  • Interjer: Notranja zložljiva vrata uporabljamo za omejevanje dostopa do določenih prostorov, za pregrajevanje in tudi kot estetski element. Dobra harmonika vrata se bodo zložila neslišno in gladko, umaknila se bodo s poti, ko bomo to potrebovali, in se raztegnila, ko si bomo želeli zasebnosti. Zaradi tipične cik-cak strukture in velikega izbor barv pa bodo tudi lepotni dodatek doma.
  • Eksterier: Zelo elegantna so harmonika vrata tudi v vlogi ločnice med notranjostjo in zunanjščino. Omislimo si lahko velika zložljiva steklena vrata (panelna), ki služijo hkrati kot stena ali okno. Tudi kadar so zaprta, prepuščajo v sobo veliko svetlobe in omogočajo razgled na okolico.

Kateri materiali so najboljši?

Raznolikost harmonika vrat se kaže ravno v izboru materialov, iz katerih so narejena.

  • Les: Les cenimo zaradi njegove moči, trpežnosti in lepote. Za izdelavo harmonika vrta je najprimernejši les jelke, bora, jelše ali mahagonija.
  • Steklena vlakna: Steklena vlakna so poznana po tem, da so odporna na korozijo, plesen in se lepo dopolnjujejo z zaključki iz umetnega lesa. Harmonika vrata iz takšnega stekla so primerna, kadar ločujemo notranji in zunanji prostor, saj v vsakem vremenu delujejo brezhibno.
  • Aluminij: Aluminijasta harmonika vrata so cenovno ugodna, lahka, pa vseeno zelo trpežna. Aluminij je poleg tega odporen na korozijo.
  • Vinil: Vinil je umeten material, ki kljubuje različnim vremenskim razmeram, je odporen in energetsko učinkovit. Tudi če je barvan, bo ohranil svoj videz dolga leta, ne bo bledel ali se luščil.
  • 2 v 1: Najboljša harmonika vrata pa so v resnici iz kombinacije več materialov, na primer iz lesenega jedra in aluminijaste zunanjosti. Ponujajo prednost močnega lesa in nezahtevnega aluminija, ki potrebuje le malo vzdrževanja.
  • Jeklo: Moč, trpežnost, varnost. To je le nekaj besed, s katerimi lahko opišemo jeklena vrata. Če iščemo vrata z varnostno funkcijo, potem je jeklo prava odločitev. Jeklena harmonika vrata so primerna za zapiranje lop in shramb.

Prednosti

Vsa vrata so namenjena temu, da ljudi, živali, vreme ali kar koli drugega zadržujejo znotraj ali zunaj. Skratka, so nekakšne premične ovire. Vseeno pa med posameznimi vrstami vrat obstajajo razlike. Pri klasičnih vratih za odpiranje in zapiranje potrebujemo več manevrskega prostora, medtem ko so zložljiva vrata bolj ekonomična in zasedejo manj centimetrov.

V primerjavi s klasičnimi vrati imajo drsna tudi daljšo življenjsko dobo in so zaradi svoje strukture že v osnovi estetsko močnejša. Nenazadnje je na voljo nešteto možnih različic harmonika vrat, tako da zanesljivo najdemo takšna, ki ustrezajo našim željam in okusu.

Foto: Pinterest