Če se odločate za gradnjo lastne hiše, ste se najbrž že soočili z dilemo: postaviti klasično zidano ali montažno hišo? Da bi bila odločitev lažja, tokrat predstavljamo devet prednosti, ki jih imajo montažne hiše pred klasično gradnjo.

Montažna gradnja se je v zadnjih letih zelo spremenila. Od okornih prvih korakov, ko so na trg prihajale po tekočem traku izdelane tipske hiše, je danes zahvaljujoč sodobni tehnologiji in optimizirani proizvodnji možno prav vsako arhitekturno risbo prevesti v sistem montažne gradnje. To pomeni povsem individualno zasnovo, drzne arhitekturne rešitve, velike zasteklitve, tehnološko napredno gradnjo in s tem veliko bivalno ugodje.

Montažne hiše so odlično toplotno izolativne

Čeprav v južni Evropi ter v Sloveniji še vedno prevladuje klasična gradnja, je v severni Evropi, kjer vlada hladno podnebje, večina hiš grajenih iz lesa. Zasnova sodobnih montažnih hiš namreč nudi veliko toplotno udobje ob izjemno majhni porabi energije, saj dobro izolativne lesene stene omogočajo ohranitev v hiši pridobljene toplote. Pomembna prednost montažne hiše je ta, da imate v montažni gradnji že v ravnini nosilne lesene konstrukcije med pokončniki vgrajeno toplotno izolacijo. Tako ima montažna hiša v primerjavi s klasično gradnjo bistveno boljše vrednosti toplotne prehodnosti. Strokovnjaki ocenjujejo, da imajo kvalitetno zgrajene montažne hiše tudi do 50 % nižje stroške ogrevanja od povprečnih hiš klasične gradnje.

Ker je gradnja standardizirana in natančno tovarniško predpripravljena, je njen ovoj popolnoma nadzorovan. Tako nam ni potrebno skrbeti glede nastanka toplotnih mostov, pa tudi špranj ob vgrajenem stavbnem pohištvu, skozi katere bi uhajala toplota ali ob katerih bi nastajal kondenz. V montažni gradnji se zaradi specifike izvedbe lahko bistveno bolj natančno posvetijo vsakemu detajlu in ga predhodno v proizvodnji tudi testirajo.

Montažne hiše so zgrajene v nekaj mesecih

Bistvo montažne gradnje je, da so posamezni elementi vnaprej izdelani v nadzorovanem okolju in z utečenimi postopki. To pomeni, da je hišo potrebno na gradbišču zgolj sestaviti v celoto, zato je tudi gradnja čistejša. Konstrukcija hiše je zgrajena v najkrajšem možnem času in tako zaščitena pred vremenskimi vplivi.

Stroški so znani vnaprej

Pomembna prednost montažne gradnje je transparentnost investicije, saj se cena tekom gradnje ne spreminja. Resen ponudnik montažnih hiš ima že v ponudbi zelo natančno razdelane posamezne postavke, v pogodbi, ki jo nato sklene s kupcem, pa je že končna cena – morebitna poznejša odstopanja so večinoma posledica sprememb s strani kupca, ki nastanejo v fazi projektiranja in vzorčenja ali nihanja cen surovin oziroma materialov.

V Lumarju, na primer, omogočajo postopno financiranje montažne hiše, ki sledi posameznim gradbenim fazam. Zato vam ni potrebno celotnega zneska investicije zagotoviti vnaprej, vendar je potrebno v zakup vzeti hiter postopek gradnje in tako čas dokončanja hiše – hiša na ključ je lahko zgrajena v petih mesecih!

Montažna hiša je lahka, zato jo lahko postavite skoraj povsod

Ker je montažna hiša po ocenah strokovnjakov kar štirikrat lažja od klasične gradnje, jo je moč postaviti tudi na manj nosilnih tleh – na glineni ali mivkasti prsti. Postaviti pa jo je moč tudi na vrh zidane zgradbe – na primer v primeru nadzidave starejše hiše, ki statično morda ne bi prenesla še enega zidanega nadstropja.

Celoten inženiring pod eno streho

Še ena – in najbrž ključna prednost – je, da je gradnja montažne hiše zelo preprosta in zanesljiva, sploh, če pri tem izberete podjetje, ki vas skozi gradnjo vašega sanjskega doma spremlja od prve skice pa do zadnje vtičnice. V podjetju Lumar namreč v svojem lastnem arhitekturnem biroju stranki najprej pomagajo pri izrisu načrta za njeno sanjsko hišo, upoštevajoč lokacijske pogoje, nato poskrbijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, pomagajo pri dokumentaciji za Eko sklad in, ko je gradnja zaključena, pomagajo pri postopku pridobitve uporabnega dovoljenja. V proizvodnji podjetja izdelajo komponente montažne hiše, jih dostavijo na gradbišče, tam sestavijo in hišo tudi tehnično opremijo (s talnim ogrevanjem s toplotno črpalko Vaillant ter prezračevalnim sistemom z rekuperacijo zraka Zehnder). Tako vam ni potrebno usklajevati številnih izvajalcev, pač pa imate vso storitev zagotovljeno pod eno streho – od prvega stika pa do predaje ključev. Delo na gradbišču zato vedno poteka strukturirano, nadzorovano, v dogovorjenem časovnem in stroškovnem okvirju in predvsem – kvalitetno.

Hitrejša sanacija

Sanacija montažne hiše je v mnogih pogledih preprostejša in predvsem hitrejša od sanacije hiše klasične gradnje. Veliko elementov montažne hiše lahko preprosto odstranite in nadomestite z identično komponento, zato je sanacija npr. po poplavi bistveno preprostejša od sušenja vlažnih sten v primeru klasične gradnje.

Visoka potresna in požarna varnost

Močni potresi nas vse pogosteje stresejo, zato nam je lahko v veliko tolažbo, če živimo v potresno varni stavbi. Les, ki je bolj gibek od opeke ali betona, dosti lažje prenaša potresne sunke kot klasično zidana hiša. Ker na predvideno škodo ob potresu vpliva predvsem teža objekta, je lahka montažna hiša tudi na ta način potresno varnejša.

Les je tudi požarno varnejši od ostalih klasičnih gradbenih materialov, čeprav je gorljiv. Les v primeru požara prevzame večje obremenitve kot beton ali jeklo, ob gorenju pa na svoji površini ustvarja samozaščitno plast, ki ščiti notranje nosilno jedro hiše. Ogrodje hiše tako ne izgubi svojih nosilnih lastnosti in popusti kasneje. Hkrati je zaradi uporabe posebne obloge sten z mavčno-vlaknenimi ploščami požarna odpornost ocenjena na kar 60 minut. To pomeni, da imamo vsaj toliko časa, da se na varno umaknemo iz objekta.

Zdrava bivalna klima

Osnovni konstrukcijski element pri gradnji montažne hiše je les – največje darilo, ki nam ga je dala narava. Les ‘diha’, uravnava zračno vlago, številne mednarodne raziskave pa potrjujejo tudi, da znižanje ravni stresa, viša koncentracijo, znižuje srčni utrip in blagodejno deluje na naše počutje.

Hkrati je gradnja montažne hiše praktično ‘suha’, medtem ko pri klasični hiši že zaradi načina gradnje obstaja vlaga, ki s prostim očesom ni vidna, a jo organizem čuti in zaznava. Tako se lahko v montažni hiši za zmeraj poslovite od vlage, ki je glavni krivec za črne ploskve plesni na stenah.

V podjetju Lumar poskrbijo, da so tudi ostali vgrajeni materiali čimbolj naravni – od toplotne izolacije do mavčno-vlaknenih plošč; pa tudi stavbnega pohištva in zaključnih slojev. Tako bo vaša hiša dihala, iz njenih sestavnih delov pa se ne bodo sproščali škodljivi plini.

Visoka kakovost bivanja v stiku z naravo

Les kot material, ki pri gradnji montažne hiše prevladuje, je naraven material ter izolator, ki odlično zadržuje toploto, poleg tega pa je tudi zračen. Zato mnogi ponudniki montažnih hiš priporočajo leseno hišo ljudem, ki imajo težave z dihali. Tako zgrajena hiša je prijazna okolju tako med gradnjo kot med rušenjem, saj so vsi materialni naravni in ne obremenjujejo okolja.

Skoraj nič-energijski standard hiše, ki ga zagotavljajo pri podjetju Lumar, pa pomeni, da boste v svojem novem domu uživali z zavestjo, da z nizko porabo energije za ogrevanje in hlajenje ne pomagate zgolj družinskemu proračunu, ampak aktivno sodelujete na prehodu v brezogljično družbo.

Zahvaljujoč sodobni tehnologiji in optimizirani proizvodnji je dandanes možno prav vsako arhitekturno risbo prevesti v sistem montažne gradnje.

Več: Lumar

Sponzorirana vsebina