Strokovnjaki za barve pri inštitutu Pantone običajno v decembru oznanijo, katera barva bo vodilna v letu, ki je pred nami. Lani je bila to vijolična, še poprej smo uživali v zeleni, zdaj pa je napočil čas za odtenek, ki diši po morju. Pripravite se na koralno!

Dva razloga za izbor

Koralna barva je znana tudi kot Pantone 16-1546 ter jo lahko opišemo kot toplo, breskovo-oranžno z zlatim podtonom.

Razlogov, da so izmed vseh možnih odtenkov izbrali ravno koralno, pa je več. Prvič so pri inštitutu Pantone izbor posvetili najbolj biotsko raznovrstnemu ekosistemu na Zemlji, in sicer koralnim grebenom. Ti nudijo zavetje najživahnejšemu kalejdoskopu barv in ravno tako, kot so koralni grebeni nepogrešljivi za več kot polovico morskega življenja, nas tudi koralna barva objame s svojo toploto, udobjem in pomeni varnost v stalno spreminjajočem se svetu.

Drugi razlog je povezan s tem, da živimo v digitalni dobi, ki ji vladajo družbena omrežja. Ta so marsikdaj hladna, namesto da bi nas zbliževala, nas oddaljujejo od soljudi, individualizirajo in osamijo. Koralna barva pa simbolizira povezanost, je optimistična, vesela in hkrati intimna. Tudi zato se v interjerju zelo dobro znajde.

Kako jo torej lahko vključimo v svoj dom?

Koralna bo kateri koli sobi dala kanček živahnosti. Omislimo si jo lahko v obliki dodatkov (mehke odeje, posteljnina in oblazinjenja), naredimo korak dlje z izrazitejšim poudarkom (koralna stena), ali jo kombiniramo z drugimi odtenki, na primer z mornarsko modro, roza in belo barvo.

Čeprav je močna in živahna, koralna ni moteča niti v večjih količinah. Gre za tiste vrste barvo, v katero lahko odenemo celo sobo, pa bo videti imenitno. Odlična je za v predsobe ali kopalnice, tudi koralna sedežna garnitura ni nobena redkost. Skratka barva, s katero ni težko živeti. Prav nasprotno – polepšala nam bo leto 2019 in nedvomno še mnoga naslednja!

Foto: Pinterest, JMA Interior Design