Ko je profesor Peter Gabrijelčič videl načrt arhitektov Branka Smoleja in Denisa Simčiča iz Ateljeja S za novo poslovno-trgovinsko zgradbo v BTC Cityju, ga je preblisnilo: podobna je kristalu. Objekt je nemudoma dobil ime – Kristalna palača.

Najvišja poslovna zgradba v Sloveniji je razdeljena na dva dela: v prvem in drugem nadstropju so trgovine, od drugega do dvajsetega nadstropja pa pisarne. Te so si po posvetu z arhitektoma iz Ateljeja S lastniki in najemniki lahko uredili sami, saj so prostori zasnovani tako, da v njih ni nepotrebnih predelnih sten. Svetloba, odprtost in zračnost so odlike, ki zaposlene v Kristalni palači navdušujejo še danes.

Zaradi steklene fasade je zgradba videti še višja, kakor je v resnici, pomaga pa tudi pri uravnavanju temperature v prostorih. V Kristalni palači so namreč zelo ekološko naravnani, zato zbirajo tudi deževnico in imajo lastno sončno elektrarno.

Ampak tudi na zaposlene niso pozabili. Na nižjem, trgovinskem delu so uredili okoli 2500 kvadratnih metrov zelenih površin, vendar niso rezervirane le za zaposlene. Na terasi si lahko oddahne vsak, ki zaide v BTC City.

Zgolj izbranci pa smejo v 20. nadstropje. Tam, na vrhu zgradbe, z idiličnim razgledom proti ljubljanskemu gradu in gorskim vrhovom, ki se bleščijo v daljavi, je elitni klub, v katerem lahko svoje ugledne goste sprejemajo najemniki in lastniki pisarn, pa tudi zunanji poslovneži.

Arhitektura: Atelje S