V majhnih kuhinjah vse pogosteje srečujemo barske pulte. Nič čudnega: so namreč eleganten podaljšek delovne površine, ki pa deluje lahkotno in nas prepriča s svojo večnamenskostjo.

V tem primeru govorimo o preprostih, lebdečih barskih pultih, velikokrat kar na višini delovnega pulta; širokih med 40 in 100 centimetri ter podprtih s pohištvenimi nogami. Prostor pod pultom po navadi zasedajo barski stoli. 

Foto: Unsplash

Tak pult je večnamenski: na njem lahko na hitro poobedujemo, se ob njem družimo, zaradi praktične višine pa ga lahko uporabimo tudi kot dodatno delovno ali odlagalno površino med pripravo obrokov, kar v majhnih kuhinjah pride še kako prav.

Lebdeči pult lahko tudi delno ali popolnoma nadomesti kuhinjski otok, ki si ga mnogi želijo prav zaradi njegove družabne komponente, a v majhnih stanovanjih njegova umestitev ni vedno mogoča. Pult, če je nekoliko debelejši, da vanj lahko skrijemo električno napeljavo in opremimo s kuhalno ploščo, lahko prevzame tudi funkcijo klasičnega otoka.

Barski pult je tudi idealna ločnica med kuhinjo in dnevno sobo, tako v funkcionalnem kot v fizičnem in estetskem smislu. Sploh v majhnih prostorih je funkcionalna razdelitev več kot dobrodošla, saj zaradi nje prostor deluje bolj urejeno in lično.

Nezanemarljivo pa je tudi to, da lahko barski pult po potrebi tudi popolnoma nadomesti jedilnico, s čimer prihranimo kar nekaj kvadratnih metrov prostora, ki jih lahko namenimo bodisi kuhinji bodisi dnevni sobi.

Navdih pa poiščite v spodnji galeriji!

Foto: Pexels