Tabure je tisti kos (po navadi oblazinjenega) pohištva, ki je najbolj vsestranski. Nima naslonjala za hrbet, niti za roke, je dokaj nizek, vseeno pa nadvse uporaben. Lahko je stol, počivalnik za noge, miza, nekateri modeli ponujajo celo prostor za shranjevanje. Kupimo ga skupaj s sedežno garnituro ali ločeno - v obeh primerih pa nam za nakup ne bo žal.

Rojstna dežela taburejev je otomansko cesarstvo, zato ni naključje, da v mnogih državah tem nizkim stolčkom pravijo kar otomani. Sprva so bili podobni nizkim lesenim platformam, obloženim z blazinami in postavljeni ob stene, šele kasneje pa so svoje mesto našli v sredini sobe. V Evropo so prišli konec 18. stoletja in od takrat nas spremljajo skoraj v vsaki sobi. Imamo jih lahko v kopalnici, priljubljeni so v otroških sobah, v spalnicah in seveda dnevnih sobah. Po obliki so lahko večji ali manjši, z nogami ali brez ter najrazličnejših dimenzij in stilov. Za vas smo tokrat poiskali modernejše različice:

Kot počivalnik za noge

Prvotno so bili tabureji namenjeni nogam in ta tradicija še vedno živi. Zato ni nič nenavadnega, da tabure skoraj vedno dobimo tudi v kompletu s počivalnikom.

Kot miza

Tabure lahko nadomesti klubsko mizo ob kavču. Sploh če je nekoliko večjih dimenzij, lahko nanj brezskrbno odlagamo pladnje, revije, daljinske upravljalnike …

Dva

Zakaj bi imeli samo enega, ko pa imamo lahko dva. Dva skoraj identična tabureja se odlično znajdeta v prostorih, ki potrebujejo uravnotežene dodatke. Z njima lahko v prostor vnesemo tudi potrebno barvo ali teksturo.

V spalnici

Naj bo spalnica velika ali majhna, dodaten sedež vedno pride prav. Soba tako postane še bolj uporabna in elegantna.

Zunanji

Tabureji niso namenjeni samo notranji uporabi, ampak se odlično znajdejo tudi zunaj. Izberimo takšne iz vodoodpornega materiala in lahke, da jih bodo gostje lažje premikali.

Otrokom prijazno

Večje tabureje z ravno zgornjo ploskvijo lahko otroci uporabljajo za družabne igre, manjše pa, kadar se igrajo na tleh in potrebujejo nekaj toplega za pod zadnjico.

Kot shramba

V vsaki sobi potrebujemo prostor za shranjevanje drobnarij. Tabureji so ravno pravšnji za ta namen. Odpremo oblazinjen pokrov in že imamo rešen problem, kam pospraviti odejo, otroške igrače ali filmske zgoščenke.

Fotografije: Pinterest