Izvlečne mize, premične stene, prostori v skrivnih omarah ... Arhitekti znajo biti - v želji, da bi čimbolj izkoristili majhne prostore - neverjetno iznajdljivi.

Predstavljamo vam najboljše rešitve za večnamenske interierje, ki se lahko s preprostim potegom ali izvlekom v trenutku preobrazijo iz spalnice v dnevno sobo in nato v jedilnico; prostore, kjer kuhinja dobesedno izgine; in prostore, v katerih se vse dogaja hkrati, a na različne načine. Že dvigujete obrvi? Naslednje animacije vam bodo dokazale, da je vse možno – če smo le malo iznajdljivi.

Studio Freaks Architectura je ustvaril mobilni kos pohištva, ki majhno stanovanje sproti (in na več načinov) prilagaja potrebam uporabnika.

Studio Husos Arquitectos je madridsko garsonjero opremil z nizom vgradnega pohištva, ki tekom dneva odkriva in zakriva funkcijske prostore – kavč ali spalnico, na primer.

Drsne stene omogočajo uporabnikom tega stanovanja izpod prstov studia Jaak Design prostore povezovati ali ločevati, odpirati in zapirati, glede na trenutne potrebe prebivalcev.

Enorme studio je oblikoval večnamensko vzdolžno omaro, ki se jo lahko preobrazi v jedilno mizo, delovni kotiček, v sobo za gledanje filmov in še in še …

Seveda ni potrebe, da bi se omare premikale … V en kubusni element lahko pospravite kuhinjo, kopalnico in jedilnico – kot so to storili v argentinskem stanovanju arhitekti biroja IR Arquitectura.

Tudi v Sloveniji se znajdemo! DVA arhitektura so le 22 m2 veliko stanovanje priredili za bivanje štirih oseb – s pospravljivo posteljo, izvlečnim kavčem in večnamensko mizo, ki jo lahko po potrebi pospravimo ob zid.

Celjski dupleks biroja od:do arhitektura ima kar dve pospravljivi rešitvi: kuhinjo, ki se popolnoma skrije za drsnimi vrati in pa dnevni regal, ki ga lahko popolnoma pospravimo in si zagotovimo oddih od televizije.

Kaj ne bi bilo lepo, če bi po pripravi obilnega kosila kuhinjo enostavno skrili in tako brez slabe vesti uživali v okusnem obroku? Na Mesarski ulici v Ljubljani so Počivašek Petranovič arhitekti ustvarili prav to: malo oazo za ljubitelja preprostega in lepega oblikovanja.

Animacije: arhiv birojev