Včeraj se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pod skupnim sloganom Vse za dom! odprl 29. Ambient Ljubljana – sejem pohištva in notranje opreme ter 3. Dom Plus s ponudbo stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike, montažnih hiš ter opreme za okolico hiše.

Na sejmu so podelili zdaj že tradicionalne nagrade najboljšemu slovenskemu oblikovanju za dom.

Pet najboljših – Top 5

Gospodarsko razstavišče je podelilo nagrade Petim najboljšim – TOP 5 za izdelke ali sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo. Strokovna komisija v sestavi predsednik Janez Koželj, Vladimir Pezdirc, Marco Marangone in Marijan Orešić, je izbrala:

Pirnar d.o.o., za vhodno steno Theatrica, oblikovalca Roman Pirnar in Ernest Bevc

Utemeljitev komisije: vhod v stanovanjsko hišo ponuja transparentno rešitev v nasprotju z običajno blindiranimi vhodi. Hkrati zagotavlja vrhunsko varnost in zaščito z uporabo digitalne tehnologije.

3S design d.o.o., za 3S magnet Oblique, oblikovalke Lana Strle, Kaja Strle in Maca Strle

Utemeljitev komisije: produkt OBLIQUE enostavno rešuje temeljne probleme pohištva na vsem dostopen način. Rešitev oblikovalk spodbuja kreativno rabo fleksibilnega sistema malih pripomočkov.

Oblikovalski trojec – mama in hčeri – je za produkt prejel tudi nagrado Top od the top – najboljši med Top 5.

Donar d.o.o., za stol Nico Less W1, oblikovalec Primož Jeza Studio

Utemeljitev komisije: iz ostankov visoko kakovostnega materiala oblikovana sedežna školjka, ki jo je mogoče izdelovati v velikih količinah, zaradi česar lahko doseže sorazmerno nizko ceno na trgu. Razvija se z raziskovanjem podnožij za različne oblike rabe.

Pohištvo Potočnik, Aleš Potočnik s.p.,za kuhinjo NUT, oblikovalci Julijan Krapež, Saša Barakovič in Aleš Potočnik

Utemeljitev komisije: kuhinja NUT je rezultat stalnega raziskovanja, izboljšav, tehnologije, sodobne kuhinje z uporabo električnih mehanizmov.

Žurbi team d.o.o., za mizo za namizni tenis, oblikovalec Rok Žurbi

Utemeljitev komisije: miza za namizni tenis iz umetnega kamna rešuje problem uporabe športnih naprav v javnem prostoru, ki morajo združevati merila trajnosti, funkcionalnosti in vzdrževanja, hkrati pa daje umetniški vtis.

“Oba sejma, torej že tretjič povezujemo skupaj in upamo, da prispevata h gospodarski rasti in razvoju podjetij iz teh panog. Hkrati odpiramo vrata strokovnim posvetom, najširšo javnost pa skupaj z Gradbenim inštitutom ZRMK in Eko skladom vabimo na brezplačna svetovanja o trajnostni gradnji, prenovi in ogrevanju. Spodbujamo tudi pomen oblikovanja kot ključnega elementa pri načrtovanju izdelkov, saj je prav industrijski oblikovalec tisti, ki odločilno vpliva na lastnosti izdelka, s tem pa tudi na njegovo konkurenčno prednost … Letos odpiramo vrata že 9. borzi in razstavi Top ideje, na kateri se prestavlja 24 mladih, perspektivnih kreativcev. Njihovo število iz leta v leto narašča. Izstopajoče ideje pa so vedno bolj zanimive za obiskovalce in potencialne investitorje. Top ideje so edini tovrstni dogodek v Sloveniji, ki uspešno promovira ustvarjalnost mladih in prispeva k njihovi uveljavitvi na trgu,” je v svojem govoru na odprtju poudaril mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

Več: www.ambientljubljana.si in www.sejemdom.plus