Svež zrak je alfa in omega dobrega počutja in trdnega zdravja – ne glede na letni čas. Res pa je, da se poleti, ko pred vročino zapiramo okna in spuščamo rolete, ta svežina hitro razblini, zrak v notranjosti stavb postane zatohel, vlažen in smrdeč, sanje o učinkovitem prezračevalnem sistemu pa vse bolj žive. A te sanje si kaj hitro lahko tudi uresničimo. Prezračevalni sistemi so danes dostopnejši kot kadarkoli prej – za lažjo predstavo, kolikšna je okvirna investicija vanje, smo povprašali kar strokovnjake iz podjetja Lunos.

Kisik je nujen

Tako kot brez vode tudi brez kisika ni življenja. V stanovanje si ga moramo redno dovajati; bodisi z odpiranjem oken, bodisi s prisilnim prezračevanjem, ki nam zlasti v poletnem času lahko nadomešča tudi klimatsko napravo. Potreba po kisiku je različna od prostora do prostora, strokovnjaki pa priporočajo naslednje količine: otroško sobo je vsako uro treba oskrbeti s 25 do 35 m3 svežega zraka, spalnico s 40 do 50 m³, dnevno soba potrebuje 40 do 60 m³, medtem ko pisarna za vsako osebo potrebuje približno 25 do 30 m³ svežega zraka na uro. Istočasno je iz prostorov treba odvajati odpadni zrak, največ iz kuhinje (30 do 50 m³ na uro), ravno toliko iz kopalnice, iz manjšega stranišča pa na primer dobimo 20 do 40 m³ odpadnega zraka na uro.

Otroška soba potrebuje 25 do 35 m3 svežega zraka na uro.

Idealna sobna klima

Nemogoče je, da bi človek sam nadziral in meril te številke, zato odpiranje oken ni kdo ve kako zanesljiva prezračevalna metoda. Veliko učinkovitejši so prezračevalni sistemi z  vgrajeno elektroniko in merilniki, ki vse to nadzorujejo namesto nas in nam tako zagotavljajo idealno prostorsko klimo in temperaturo. Zato seveda razmišljamo, da bi si tak sistem omislili čim prej, a nas nekako odvrnejo cene in prepričanje, da je investicija preveč nedosegljiva, kar pa ne drži.

Specialiste za prezračevanje smo povprašali po okvirni oceni stroškov in ugotovili, da so ob upoštevanju subvencije EKO sklada prezračevalni sistemi LUNOS dostopnejši kot kadarkoli prej.

Stroškovnik

Spodaj objavljamo oceno stroškov za posamezno izvedbo prezračevanja (vse cene so z DDV in za fizične osebe), pri čemer sta ovrednoteni dve rešitvi: klasični nizkoenergijski hidro senzibilni sistem ter rekuperacijski prezračevalni sistem, ki je še posebej energetsko varčen in subvencioniran.

Stanovanje do 35 m2

  • KLASIČNI SISTEM: Strošek investicije: 500 – 700  €
  • REKUPERACIJSKI SISTEM: Strošek investicije: cca 1.500 €  (-20% subvencije EKO sklada)

Stanovanje do 55 m2

  • KLASIČNI SISTEM: Strošek investicije: 700 – 800 €
  • REKUPERACIJSKI SISTEM: Strošek investicije: 2.000 – 2.300 € (-20% subvencije EKO sklada )

Stanovanje nad 55 m2

  • KLASIČNI SISTEM: Strošek investicije: 1.200 – 1.500 €
  • REKUPERACIJSKI SISTEM: Strošek investicije: 2.500 – 3.500 € (-20% subvencije EKO sklada)

Stanovanjska hiša cca 150 m2

  • KLASIČNI SISTEM: Strošek investicije: 2.500 – 3.000 €
  • REKUPERACIJSKI SISTEM: Strošek investicije: 4.000 – 4.500 €  (-20% subvencije EKO sklada)

Stanovanjska hiša nad 200 m2

  • KLASIČNI SISTEM: Strošek investicije: cca 3.500 €
  • REKUPERACIJSKI SISTEM: Strošek investicije: nad 5000 €  (-20% subvencije EKO sklada)

Vedno odličen rezultat

Pri vgradnji katerega koli sistema – klasičnega ali rekuperacijskega – je rezultat enak; torej konstantna oskrba prostorov s svežim zrakom in odvajanje odpadnega zraka, pri čemer filtri poskrbijo tudi za to, da zunaj ostanejo razni alergeni (cvetni prah) in drugi nepovabljeni gostje, kot so pršice, plesni, vlaga … Ali kot pravijo zadovoljni uporabniki: »Stanje v prostorih je enkratno in vlaga na oknih je izginila že naslednji dan,« ugotavlja Nataša M., Bojana B. pa pohvali Lunosova monterja, ki nista bila le »točna kot švicarska urica, pač pa tudi pridna kot mravljici.« Vso montažo sta opravila v enem dnevu, prijazno odgovorila na njena vprašanja in za sabo tudi vse pospravila. 

Vgradnja.

Več: www.lunos.si

Fotografije: LUNOS, Pinterest

Sponzorirana vsebina