Adijo, plevel, uši, polži in plesen: z eno sestavino nad vse vrtne nadloge

Vsi poznamo številne prednosti alkoholnega kisa pri čiščenju in vzdrževanju našega doma, morda pa niste vedeli, da lahko nadomesti tudi (zdravju in okolju škodljive) herbicide, pesticide in nekatera gnojila.

0
Foto: Pixabay

Herbicid: znebite se plevela, nezaželenih rastlin ali mahu med tlakovci tako, da poškropite njihove nadzemne dele s kisom v razpršilki. To naredite v vročini, plevel pa se bo še isti dan posušil in odmrl. Za trdovratne plevele uporabite mešanico alkoholnega kisa, vode, soli in čajne žličke detergenta za posodo.

Odganjanje živali: če okolico vrta poškropimo z alkoholnim kisom, lahko odženemo ne le mravlje, ampak tudi mačke, pse, zajce in druge škodljivce. Okoli vrta s kisom zarišite mejo, na ograjo pa obesite v alkoholni kis namočene krpe. 

Foto: Pexels

Znebite se polžev in lazarjev: razpršilko z mešanico vode in kisa imejte vedno na dosegu roke, saj je vaše najbolj ekološko sredstvo proti zatiranju ene največjih vrtnih nadlog pri nas.

Insekticid: če kis razredčimo z vodo (1 : 3) in mu dodamo žličko detergenta za pomivanje posode, bo deloval tudi kot insekticid. Pred dežjem poškropite po ušeh, gosenicah ali hroščih. 

Uravnavanje kislosti prsti in z železom bogato gnojilo: za rastline, ki za svojo rast potrebujejo kislo prst, lahko enkrat na teden vodi za zalivanje dodamo kozarec (najbolje jabolčnega) kisa. 

Foto: Pexels

Fungicid: z alkoholnim kisom poškropimo površino prsti, na kateri se razrašča plesen. Pozor: ta metoda je primerna le za rastline, ki jim ustreza kisla prst.

Za daljšo obstojnost sveže rezanega cvetja v vazo natočimo liter vode ter dodamo dve žlici sladkorja in dve žlici kisa.

Prejšnji članekKolektiv DVA x Ana Roš: kolekcija keramičnih izdelkov za vsak dom
Naslednji članekKakšno pohištvo izbrati, da bo spalnica oaza dobrega počutja?
Avatar photo
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.
Subscribe
Notify of
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje