Vsi poznamo številne prednosti alkoholnega kisa pri čiščenju in vzdrževanju našega doma, morda pa niste vedeli, da lahko nadomesti tudi (zdravju in okolju škodljive) herbicide, pesticide in nekatera gnojila.

Herbicid: znebite se plevela, nezaželenih rastlin ali mahu med tlakovci tako, da poškropite njihove nadzemne dele s kisom v razpršilki. To naredite v vročini, plevel pa se bo še isti dan posušil in odmrl. Za trdovratne plevele uporabite mešanico alkoholnega kisa, vode, soli in čajne žličke detergenta za posodo.

Odganjanje živali: če okolico vrta poškropimo z alkoholnim kisom, lahko odženemo ne le mravlje, ampak tudi mačke, pse, zajce in druge škodljivce. Okoli vrta s kisom zarišite mejo, na ograjo pa obesite v alkoholni kis namočene krpe. 

Foto: Pexels

Znebite se polžev in lazarjev: razpršilko z mešanico vode in kisa imejte vedno na dosegu roke, saj je vaše najbolj ekološko sredstvo proti zatiranju ene največjih vrtnih nadlog pri nas.

Insekticid: če kis razredčimo z vodo (1 : 3) in mu dodamo žličko detergenta za pomivanje posode, bo deloval tudi kot insekticid. Pred dežjem poškropite po ušeh, gosenicah ali hroščih. 

Uravnavanje kislosti prsti in z železom bogato gnojilo: za rastline, ki za svojo rast potrebujejo kislo prst, lahko enkrat na teden vodi za zalivanje dodamo kozarec (najbolje jabolčnega) kisa. 

Foto: Pexels

Fungicid: z alkoholnim kisom poškropimo površino prsti, na kateri se razrašča plesen. Pozor: ta metoda je primerna le za rastline, ki jim ustreza kisla prst.

Za daljšo obstojnost sveže rezanega cvetja v vazo natočimo liter vode ter dodamo dve žlici sladkorja in dve žlici kisa.