Na severu Bosne in Hercegovine, v okolici Velike Blaške nastaja sodobna počitniška hišica, ki jo je, po besedah arhitekta, navdahnila balkanska arhitektura. Površina hišice meri nekaj več kot 50 m2, pod projekt pa se podpisuje arhitekturni Studio Qubicul, znan po idiličnih gozdnih kočah na Pohorju.

Življenje in delo v manjših krajih, blizu narave, postajata vse bolj nepogrešljiv del sodobnega življenjskega sloga. Kot dopolnilo aktivnemu življenju v mestu postajajo vse bolj priljubljene počitniške hiške majhne kvadrature, a privlačne arhitekture. V studiu Qubicul so osredotočeni prav na projektiranje in inženiring tovrstnih zgradb. Te so privlačne in moderne, a navdihnjene s tradicionalno arhitekturo lokalnega podnebja. Vikend v Velikem Blaškem je primer sožitja organske arhitekture in reinterpretacije domačih oblikovalskih vzorcev.

Lesena počitniška hišica stoji v občini Laktaši v Republiki Srbski, Bosna in Hercegovina, in sicer na lokaciji s precej strmim terenom. S treh strani jo obdaja bujna gozdna vegetacija, s četrte meji na sosednji objekt, kar so arhitekti upoštevali tudi pri sami zasnovi. Oblikovanje počitniškega objekta je bilo ves čas podrejeno samemu terenu, smeri gibanja vetra in ostalim karakteristikam lokacije.

»Veliko Blaško je znano po močnih sunkih vetra s severa, zato je bilo hišico potrebno zaščititi pred silo le tega,« pojasnjujejo arhitekti, ki so pri načrtovanju objekta upoštevali željo lastnika in hišo proti sosednjemu objektu zaprli, z ostalih strani pa odprli proti naravi.

Izziv, ki ga je predstavljal naklon terena, so izkoristili za oblikovanje kletnih prostorov, v katerih se nahaja shramba. Dimenzije objekta so začrtali znotraj dovoljenih gradbenih linij, objekt pa namenili pritličnemu bivanju. Celotna površina objekta meri 50,5 m2, zaradi majhne kvadrature pa so tloris zasnovali kot odprt prostor. Z vhodnega hodnika, ki se povezuje s kopalnico, nas prostor vodi v dnevni del s kuhinjo in kaminom. Poleg dnevnega prostora je še spalnica z zakonsko posteljo.

»V smislu oblikovanja objekta je bil le ta v samem začetku zamišljen kot pravokotni volumen z dvokapnico, pri kateri bi na diagonalno nasprotnih se koncih osnovali preprost prizidek, ki je kasneje tudi zaznamoval celotno obliko stavbe,« pojasnjujejo v arhitekturnem studiu Qubicul, kjer jim je za izhodišče služila balkanska vernakularna arhitektura: »Koča vsebuje manjšo shrambo v plitvi kleti, katere glavni namen je dvig objekta in terase na višino vhodnega terena, kar izboljša pogled na okoliško naravo.«

Vizualizacije: Visual Ascension d.o.o