Slovenija je dežela prečudovitih ambientov: od radožive Ljubljane in tihih ter spokojnih kraških vasic pa do slikovitega Triglavskega narodnega parka. Njena lepota je vse bolj znana tudi zunaj naših meja, zato si jo številni tujci izberejo za svoj novi dom.

Slovenijo bomo v spomladanski, že sedmi sezoni oddaje Ambienti pogledali še skozi tuje oči. Številne zanimive gostitelje – med njimi Beograjčanko, Moskovčanko, v Afriki rojenega Nemca, Španko in Nizozemko – bomo vprašali, zakaj so si zaželeli bivati prav pri nas, kako so se lotili prenove in opreme svojih domov, kakšne lastne tradicionalne prvine so prinesli k nam in katere običaje so povsem posvojili. In seveda, kako vidijo našo deželo in njene ljudi.

Voditelj Boštjan Romih ter novinarji Jasna Marin, Anja Prusnik in Stane Sušnik bodo od naših gostiteljev poskušali izvedeti marsikatero zanimivo anekdoto o ustvarjanju doma med pregovorno zaprtimi, a ljubeznivimi Slovenci. Tako se Steffan, novi lastnik prenovljene hiše v bližini Tolmina, spominja, kako so domačini z navdušenjem sprejeli njegovo ljubezen do starih predmetov, tako da so ga kar sami odpeljali na kraje, kjer je našel materiale za ponovno uporabo. Beograjčanka Irena (znana po svojem spletnem blogu Kreativice) se z obilico humorja spominja iskanja »pravega« stanovanja: »Vedela sva, da želiva sama prenavljati stanovanje, tako da so me nepremičninski agenti že malo čudno gledali, ko sem začela takoj trkati po stenah in preverjati, katero izmed njih se da podreti.« Moskovčanka Anja pa se je, naveličana velike, umazane, hrupne in gosto naseljene prestolnice, z družino odločila za prenovo hiše v Goriških brdih. Tam je na tradicionalni podlagi in z lokalnimi materiali zrasla zavidanja vredna rezidenca za 21. stoletje.

Posebno mesto v oddaji bo imela tudi prenovljena Vila Pršivec v Ukancu, ki se je je zaradi pogostih obiskov bivšega predsednika prijel vzdevek Drnovškova vila. Njen novi lastnik, sicer Rus, jo je v živo prvič videl šele po nakupu. Ob prvem obisku je odšel razočaran nad njenim stanjem in strogimi omejitvami spomeniškega varstva, ki so skrbno varovali njeno podobo. Toda z oblikovalko Jade van Baaren, Nizozemko, ki si je svoj dom prav tako našla v Sloveniji, jima je vilo kljub omejitvam uspelo prekrasno obnoviti in ji povrniti ne le nekdanji sijaj, temveč jo preoblikovati tudi za sodobne čase.

Seveda pa ne bomo pozabili na slovenske domove. Tako vam bomo na primer predstavili eno izmed najmanjših stanovanj, ki smo ga kadar koli obiskali, občudovali hišo, skozi katero raste drevo, ter predstavili verjetno edino hišo v Sloveniji, ki je nastala iz ladijskih zabojnikov.

Boštjan Romih, voditelj oddaje Ambienti: »Nova sezona oddaje Ambienti me to pomlad navdaja s še posebno energijo, saj smo se poleg prikazovanja bivalnih presežkov lotili še novega izziva. Poiskali smo najzanimivejše zgodbe tujcev, ki so se pri nas tako dobro počutili, da so Slovenijo izbrali za svoj novi dom. Njihovi pogledi so sveži, odprti, njihova bivališča vsako nekaj posebnega, predvsem pa nam bistrijo pogled na lepote, ki jih imamo v naši državi pred nosom. Seveda smo našli tudi nekaj osupljivih domačih presežkov, sanjskih vrtov in posrečenih idej oblikovanja bivalnega okolja, ob katerih te prime, da bi tudi sam doma kaj prestavil, obnovil in svoje gnezdo spletel z novo svežino. Oddaja ostaja zvesta najvišjim vizualnim merilom; še vedno želimo ljudi navdušiti in opogumiti za kakšen nov pogled na svoj dom in nasploh okolje, v katerem bivamo. Mislim, da v oddaji lahko vsak najde svoj slog, zamisel, ki mu lahko spremeni in polepša vsakdan. Za vse, ki o gradnji, prenovi ali kakršni koli spremembi doma ne razmišljajo, pa oddaja vseeno ostaja paša za oko in splet izjemnih zgodb, vrednih občudovanja.«

Dvanajst oddaj nove sezone se bo na RTV SLO zvrstilo med 9. marcem in 25. majem, premierno ob sobotah v novem terminu, ob 18. uri na RTV SLO 1, nato pa kot ponovitvi ob sredah popoldne in četrtkih zvečer na RTV SLO 2.

Letos prelepe slovenske domove občudujejo tudi gledalci srbske nacionalne televizije RTS. Ob sobotah lahko navdušenci nad arhitekturo in notranjim oblikovanjem spremljalo sinhronizirane oddaje Ambienti iz leta 2017.

Novim zgodbam in novim razsežnostim domovanja pa lahko gledalci sledijo tudi na www.tvambienti.si, kjer vsakodnevno objavljamo nove navdihe za bivanje v brezmejni lepoti (zdaj tudi v srbščini).

Voditelj: Boštjan Romih, foto: Mateja Jordovič Potočnik, ličenje: Barbara Husu, stiliranje: Jana Koteska, oblačila: Galileo, fotografirano v Švicariji

Fotografije s snemanja: Ambienti