V Ljubljani smo obiskali enosobno stanovanje, ki na skromni kvadraturi ponuja bogato udobje bivanja.

Filozofinja z Mirovnega inštituta se je za načrt prenove svojega 29 m2 velikega stanovanja obrnila na arhitekta Aleksandra Vujovića, ki se je v obvladovanju male kvadrature za potrebe sodobnega življenjskega sloga izmojstril pri prenovi svojih dveh stanovanj – sprva prehodnega, malega bivališča na 25 m2, nato pa še svojega trenutnega doma na 47 m2. Vujović razume, da človeške potrebe po večnamenskosti prostora – za kuhanje, delo, obedovanje, druženje s prijatelji in tudi možnosti prenočevanja gostov – obstajajo ne glede na velikost bivališča, ki nam je dostopno. Kako torej na pičlih 29 m2 omogočiti tako delo kot sprostitev, kuhanje in spanje, prostor za shranjevanje in prostor za druženje?

»Prvotna razporeditev stanovanja je obsegala spalnico-dnevno sobo in ločeno kuhinjo-jedilnico ter majhna hodnik in kopalnico,« razlaga Vujović, ki je o razpoložljivem prostoru spet premislil in se odločil za drugačno postavitev. V manjši prostor kuhinje je umestil spalnico z garderobno omaro in manjšim delovnim kotičkom; bivalne prostore – kuhinjo, dnevno sobo in jedilnico – pa je združil v prostoru nekdanje dnevne sobe-spalnice. »Nova kuhinja je prestavljena v dnevno sobo, ki se je spremenila v večnamenski prostor, ki lahko gosti različne scenarije, vključno z redno uporabo, obiskom gostov na večerji in prenočevanjem,« razlaga avtor.

V ospredju prenove je ljubezen lastnice do branja in pisanja – knjige so namreč postale osrednji poudarek prostora. Knjižna omara (s spretno skritim hladilnikom in kuhinjsko shrambo v zaprtem delu) zaseda celotno steno dnevne sobe. Pod njo je umeščen manjši kavč, ki se lahko po potrebi raztegne v dodatno ležišče.

Manjša bela kuhinja se popolnoma zlije s steno. Jedilna miza je premična: potisnjena ob steno je namenjena obedovanju in delu, prestavljena na sredo prostora pa druženju in zabavi.

Da tudi na majhni kvadraturi ostaja prostor za močne barvne poudarke, sta dokazali dve barviti tapeti z rastlinskimi motivi. »Skrajni steni sta opremljeni s tapetami, kar zagotavlja presenetljiv vizualni kontrast,« obisk sklene arhitekt miniaturnega stanovanja, kjer funkcionalnost in estetika hodita z roko v roki.

Interier: Aleksander Vujović, mag. inž. arh., ter Manca Košir, Jan Kozinc in Deja Vrbnjak, abs. arh. 

Fotografije: Marijo Zupanov