Mlad par, ki rad gosti prijatelje, je na majhni kvadraturi uredil stanovanje, ki se prilagaja številnim scenarijem: lahko je velika jedilnica za družabne večere, kino soba ali spalnica, prostor za delo od doma ali prenočišče za prijatelje; lahko je intimen ali pa družaben prostor, lahko je enovit ali pa razdrobljen na majhne kotičke za različne individualne potrebe.

Arhitekt Aleksander Vujović se je s soprogo iz majhnega, le 25 kvadratnih metrov velikega stanovanja, ki smo ga prav tako predstavili v oddaji, preselil v skoraj dvakrat večje, a še vedno majhno stanovanje. Tako sta si na večji kvadraturi lahko privoščila nekaj več svobode pri oblikovanju posameznih funkcionalnih kotičkov, a ideja o prilagodljivosti in večnamenskosti prostora, ki se kot kameleon prilagaja njunim trenutnim potrebam, je ostala enaka.

Stanovanje v 50 let stari hiši je bilo prej zasnovano precej drugače, zato se je par odločil za popolno funkcionalno reorganizacijo in adaptacijo. Porušila sta tri predelne stene, odstranila nekatere parapete na oknih, zamenjala vse inštalacije ter stanovanje skoraj v popolnosti ‘olupila’ do konstrukcije. Ohranila pa sta vse statične elemente in rekonstruirala parket v osrednjem prostoru.

Ko je bilo stanovanje izčiščeno, sta se lotila reorganizacije tlorisa. “Rada gostiva prijatelje tako kratkoročno v osrednjem prostoru (večerje, zabave, predavanja, ogledi filmov) kot dlje časa, s prenočitvijo. Prav tako sva želela, da je stanovanje na majhni kvadraturi prilagodljivo pri časovno zaporednih ali včasih celo hkratnih dejavnostih,” pove arhitekt, ki je s premišljenim tlorisom in zasnovo opreme po meri poskrbel, da jima stanovanje na majhni kvadraturi ponuja vse, kar potrebujeta. In še več.

Sprva sta združila spalnico z dnevno sobo in tako pridobila velik večnamenski prostor. V njem kraljuje modularni kavč; projektor pa nadomesti televizijski zaslon. Poseben je tudi črn regal, zasnovan tako, da je hkrati delovni kotiček, zložljiva jedilna miza in razstavno-odlagalni prostor. Ob posebnih priložnostih ob regal postavita še dve po meri izdelani aluminijasti mizi, primarno umeščeni na balkon in na vrt, tako da se ob večerji lahko zbere tudi več ljudi.

Kje pa je postelja, se vprašate? Par jo je skril v (prav tako po meri izdelano) belo omaro, kar jima omogoča večji izkoristek dnevnega prostora podnevi, ko postelje ne potrebujeta. Da ima spalni prostor vseeno svojo intimo, pa poskrbi zavesa, ki poteka po celotni dolžini prostora.

Kuhinjo sta iz ločenega prostora preselila na nekdanji hodnik. Zdaj je bolj povezana z bivalnim delom. Sobo, ki je nekoč pripadala kuhinji, pa sta preobrazila v delovni kabinet, v katerem lahko na zložljivem fotelju prespijo njuni gostje. Kopalnico sta nekoliko zmanjšala, kopalno kad nadomestila z walk-in prho ter pridobila dodaten shranjevalni prostor po celotni dolžini stene.

Opremo sta načrtovala v nevtralnih barvah, da ne deluje prenasičeno. “Majhno in prilagodljivo stanovanje mora biti dobra podlaga za življenjske aktivnosti, ki potekajo v njem. Zaradi položaja in velikosti mora biti tudi svetlo. Zato sva izbrala le dve najbolj osnovni barvi (za nekatere celo anti-barvi): belo in njene variacije kot prevladujočo ter črno za kontrast in poudarke. Vse druge barve pa prinesejo uporabniki ali obiskovalci stanovanja s svojimi oblekami, knjigami, začimbami in drugimi bolj ali manj naključnimi detajli.”

Od načrtovanja do vselitve je minilo približno pol leta. “Prenova stanovanja z omejenimi sredstvi je bila precejšen izziv, zato je bilo pomembno podrobno načrtovati vse podrobnosti,” še sklene Vujović.

Projekt je bil nagrajen z nagrado BigSEE 2023 za najboljši interier.

Arhitektura: Aleksander Vujović, mag. inž. arh., ter Manca Košir, Jan Kozinc in Deja Vrbnjak, študenti arhitekture

Fotografije: Marijo Zupanov