V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Ljubljani si do 3. marca lahko ogledate razstavo francoske umetnice in oblikovalke Nathalie Du Pasquier. Njena dela vas bodo presenetila z živahnostjo, vpadljivostjo in elementi, ki dobesedno posrkajo vase.

Predstavljene slike, grafike, risbe in zidne poslikave so iz različnih obdobij avtoričinega ustvarjalnega opusa, pa tudi iz nove serije sitotiskov, ki je nastala prav v ateljeju za sitotisk v MGLC. Poleg tega je za razstavo natisnila še serijo grafik, ki jo je poimenovala »navidezno pohištvo«. 

»Razstava Fair Game ni urejena kronološko, temveč išče intuitivne formalne povezave med različnimi serijami. Izbrani elementi ali predmeti se pojavljajo in znova pojavljajo v različnih kompozicijskih postavitvah kot igralna karta, ki se ob vsakem mešanju znajde v drugi kombinaciji, zaradi česar ima vsakokrat drugačno moč in omejitve,« je o zapisala kustosinja razstave Kate Sutton.

Nathalie Du Pasquier sicer že 40 let živi in dela v Milanu ter ima zelo raznolika področja delovanja. Je ena od ustanovnih članov skupine Memphis Group, do leta 1986 se je večinoma izražala kot oblikovalka – zlasti tekstila, preprog, plastičnih laminatov in pohištva – nato pa se je povsem preusmerila v slikarstvo. Njena dela so bila razstavljena na številnih samostojnih razstavah v mednarodnih ustanovah, ena pomembnejših je bila pred tremi leti v dunajski Kunsthalle.

Fotografije: Jaka Babnik, Urška Boljkovac, www.mglc-lj.si, www.nathaliedupasquier.com