Tehnika barvanja ombre, za katero je značilen prehod iz svetlega do vedno temnejšega odtenka ali iz ene barve v drugo, je zadnja leta navduševala lepotno industrijo, modne kreatorje in tudi notranje oblikovalce. V interjerju jo lahko uporabimo na različne načine, najpogosteje na stenah, tekstilu, pa tudi pri polaganju keramičnih ploščic in pohištvu.

Beseda ombre izvira iz francoskega izraza ombrer, ki pomeni »odtenek, senca«, večinoma pa jo uporabljamo za tehniko barvanja s postopnim prelivanjem nians od temnejših k svetlejšim ali obratno.

Prvič se je ombre barvanje pojavilo že v viktorijanski dobi, v 70. letih prejšnjega stoletja pa ga je popularizirala disko scena. V notranjem oblikovanju je tehnika ombre priljubljena zlasti zato, ker je vsestranska: prinaša lahko boemski šik kot tudi sofisticiranost in eleganco – odvisno od tega, kako in kje ga uporabimo. Lahko smo bolj drzni in ombre vključimo v večje površine doma (stene), ali pa le za male dekorativne dodatke (preproge, posteljnina, blazine). V vsakem primeru pa z njim ustvarimo v domu več razigranosti, svežine in modernosti.

Stene

Najpogostejša uporaba tehnike ombre je na stenah. Učinek postopnega spreminjanja barve je primeren za vse sobe, le pravo osnovno bravo je treba izbrati in pa seveda izpiliti nanos. Zlasti veliko mojstrstva bodo od vas zahtevali prehodi, ki jih lahko ustvarite s pomočjo pršenja barve. Če niste dovolj spretni, naj takšno barvanje raje opravi strokovnjak.

Nasvet: Pri ombre barvanju sten je treba paziti, da v prostorih z nižjim stropom, temno barvo umestite spodaj in svetlo zgoraj, s čimer boste vizualno povišali prostor. Če imate strop na višini preko 3 metrov, pa seveda dajte domišljiji prosto pot in tehniko ombre uporabite v kateri koli smeri.

Zavese, posteljnina, preproge

Proizvajalci tekstilnih dodatkov za dom prav tako niso spregledali priložnosti, da podprejo modni trend, zato vam ne bo težko najti tkanin z učinkom ombre. Zlasti lepo se ta tehnika barvanja poda na zavese iz lažjih materialov (svila, lan, bombaž) in posteljnino, s katero v prostor vnesete originalnost, karizmo ter oplemenitite siceršnji dizajn.

Pohištvo

Največji navdušenci nad ombre tehniko boste zanesljivo kupili tudi kakšen kos pohištva, ki je pobarvan v prelivajočih se odtenkih. V poštev pridejo razne omare in predalniki, pri katerih so v ombre učinku prebarvane ličnice.

Foto: Pinterest