Svet je obnorel nov trend - pegboard stene! Gre za oblikovanje, ki je izredno prilagodljivo in otrokom prijazno. Če imate doma prazne stene, ki bi jih radi popestrili in zapolnili, so te plošče idealna rešitev. Obstaja veliko zanimivih načinov, s katerimi lahko le-te uporabite v vašem domu: v nadaljevanju si poglejte primere kreativnih, vendar hitrih metod umestitve teh funkcionalnih luknjičastih sten, ki že na prvi pogled kar vabijo v interier.

Unikatnost, uporabnost in prilagodljivost

Pegboard stene so perforirane luknjičaste plošče, ki jih lahko po lastni želji s pomočjo lesenih obešal in kljuk prilagajamo in spreminjamo. Če si želimo, da je naš prostor pregleden, organiziran in pospravljen, so te prilagodljive stene idealna rešitev. Gre za izredno unikatno in uporabno oblikovanje, ki prostor popestri in ga naredi bolj toplega in domačega. Sama namestitev je preprosta, cenovno ugodna in ne traja dolgo.

Kam lahko prilagodljive stene umestimo?

Tradicionalne pegboard stene so za namene shranjevanja praviloma umeščali v nekoliko manj estetske in privlačne kotičke doma, kot sta na primer garaža ali shramba, ki sta neposredno skrita našim očem. Kljub temu pa zadnja leta stene prodirajo v naslednje osrednje prostore domov:

Najdemo jih v hodniku, kjer služijo kot obešalniki za oblačila in čevlje, podpora za sedalno površino in police za modne dodatke ter zeleno rastlinje.

Lahko služijo kot držalo kolesu.

Najbolj pogosto se nahajajo v delovnih prostorih, domačih pisarnah in kreativnih kotičkih za ustvarjanje, kjer so pripomočki ustrezno pregledni in vedno pospravljeni.

V spalnicah služijo kot nočna omarica, police za knjige in držalo za nočno svetilko.

Luknjičaste stene lahko uporabljamo tudi za namene garderobne omare, ki jo lahko po želji vsakodnevno spreminjamo in glede na količino oblačil prilagajamo.

V domači kuhinji in jedilnici služijo za namene shranjevanja krožnikov, kozarcev, kuhinjskih pripomočkov, dekorja in okrasnih rastlin.

Orodje v garaži je skorajda vedno nepospravljeno in neorganizirano. Z umestitvijo pegboard sten lahko neredu naredimo konec.

Odlične za razvoj logičnega razmišljanja in motorike otrok.

Otroško sobo z umestitvijo pegboard sten naredimo unikatno in zanimivo. Lahko jo obarvamo v različne barvne tone in jo tako naredimo bolj toplo. Ta način sodobnega oblikovanja na zanimiv način vstopa v domišljijo otrok, spodbuja učenje, otroško domišljijo in razvoj kognitivnih sposobnosti. Otrok ob ustvarjanju lastnih in prilagodljivih prostorskih rešitev razvija logično razmišljanje in osvaja pojme na področju motorike. Poleg tega, da so luknjičaste stene odlična in funkcionalna ambientalna pridobitev, na drugi strani predstavljajo odlično otroško igralno površino.

Pegboard kavarne po svetu!

Po svetu se širi trend luknjičastih sten tudi izven domov. Popularne so prav kavarne. Ena izmed njih je kavarna Negro Blanco Cafe (Kavarna Črno bela kava) v Mehiki, kjer je oblikovalski studio ustvaril notranjost, ki združuje perforirane lesene stene v kombinaciji s črnim stropom, betonskimi tlemi ter belimi stenami in opremo. Videz kavarne pritegne, obisk strank pa se zaradi zanimivega oblikovanja vsakodnevno povečuje.

Foto: Pinterest