Ja, prav ste prebrali, stanovanje pol tone je dobilo ime po poltonskem betonskem podstavku/delovnem pultu, ki je osrednji element stanovanja. Tako sta ga poimenovala projektanta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studio Aino.

Govorimo o prenovi podstrešnega stanovanja, katerega lastniki so najprej želeli le manjšo osvežitev, zamenjavo pohištva in nov oplesk. Že kmalu na začetku pa se je pokazalo, da ima prostor potencial in dovoljuje večje spremembe, ki so ustvarile boljše bivalne razmere. Po posvetu z arhitekti so se naročniki odločili, da sledijo njunim predlogom.

Tako je prenova obsegala odstranitev več vrat, odstranitev manjših hodnikov, premikanje nenosilnih sten, predvsem pa odprtje in zvišanje stropa. Tlorisna rešitev je zajemala zamenjavo pozicije spalnice in dnevne sobe ter vzpostavitev novega bivalnega prostora, deljenega z manjšo ožino.

Osrednji element stanovanja je velik kos betona na sredini jedilnice, ki se oblikuje v manjši delovni pult barskega pridiha. Ta element ima poleg estetske in funkcionalne vrednosti tudi statično vlogo, saj je nanj vpet lesen steber, ki podpira lego strehe. Stik betona in stebra pa izhaja iz starih obrti – detajl lahko srečamo tako na slovenskem kozolcu kot tudi na japonskem templju.

Osrednji betonski element še dodatno izpostavi opečna obloga stene v ozadju. Ta stena ima na eni strani manjši prehod v spalnico. Lastniki so ljubitelji mačk, tako da je bil interjer prilagojen tudi njihovemu življenjskemu slogu. Na drugi strani stene pa je pozicionirana vitrina, ki povezuje jedilnico z dnevno sobo, hkrati pa nekoliko zakriva vhod v zasebne spalne prostore. Vitrina je oblikovana ravno obratno kot smo vajeni – v tem primeru so stranice steklene in fronte lesene. Ideja izhaja iz želje po vključevanju dnevne svetlobe v jedilniški del ter optični razširitvi ozkega prehoda proti dnevni sobi.

Dnevna soba s svojo majno površino in izjemno višino ustvarja nekoliko bolj intimen, ampak prostoren ambient. Za sedežno garnituro so nižje omare ravno na pravi višini za poležavanje mačk. Prostor spalnice se skriva za leseno oblogo, v kateri so tudi nevidno vkomponirana vrata.

Prenovljeno je tudi stopnišče, po katerem se dostopa do stanovanja. Eleganca stopnišča se kaže v prefinjeni kovinski ograji in subtilno položenih lesenih pohodnih ploskvah. Detajl stopnic izhaja iz obstoječe surove betonske rame, ki je delno oblečena s kovinskimi in lesenimi oblogami. Ob prihodu na vrh stopnišča, na območju, kjer se začne mansardno stanovanje, pa zažari izjemen zelen granit, ki predstavlja povabilo v krasno ambientalno izkušnjo. 

  • Leto izvedbe: 2023
  • Površina: 75 m2
  • Projektanti: Urša Križman, Luka Fabjan (Studio AINO)

Fotografije: Studio AINO