Studio AINO, za katerim stojita arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan, je v enem izmed svojih zadnjih projektov, poimenovanem »185h«, s subtilno harmonijo materialov in barv začrtal prenovo ljubljanskega stanovanja. Beton se lepo dopolnjuje z naravnimi materiali, kot so les, kovina in kamen, zgodbo prostora pa na estetski način zaokrožijo izbrani in prefinjeno oblikovani detajli.

Stanovanje v večstanovanjski hiši v Ljubljani ni več zadovoljevalo potreb sodobnega življenja, mlada družina pa si je v njem želela urediti prijeten dom, ki bi zagotavljal kakovost družinskega življenja v vseh obdobjih življenja. V ta vidik sta se poglobila tudi arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan, ki sta predvidela mogoče fleksibilnosti, prepotrebne v spreminjajočem se družinskem življenju.

»Glede na to, da se družina nenehno razvija in raste, je treba tudi pri stanovanju razmišljati, kako bi se lahko transformiral. Tako je realizacija prve faze poskušala čim bolj ohraniti pojem fleksibilnosti, povezanosti in interakcije. Za nadaljnje faze so tudi že izdelane študije, vendar se dopušča možnost, da bodo takrat želje drugačne in bomo v začrtanih okvirih iskali primerne rešitve,« pojasni Urša.

Tudi sicer ni šlo za klasično prenovo, ki bi zadovoljevala le tehnični in bivanjski vidik arhitekture. Če se prvi ukvarja z zagotavljanjem bivanjskega ugodja, drugi pa z uporabo prostora in razvijanjem načina življenja ter bivanja v njem, sta arhitekta pri projektu 185h pozornost posvetila tudi najmanjšim detajlom, ki se odražajo v bolj enostavni in uporabniku prijazni uporabi:

»Pri tem projektu ureditve stanovanja pa se je vključila še ena plast arhitekture, ki je povsem neodvisno raziskovala odnos med arhitekturo in človekom. Na kateri višini bi rekli, da je omara nizka in od katere višine naprej, bi rekli, da je omara visoka?«

Ključni gradnik ambienta je material sam. Najbolj izpostavljen v tem vidiku je beton, ki odraža tudi konstrukcijsko zasnovo stavbe. Beton se lepo dopolnjuje z naravnimi materiali, kot so masiven les, kamen in kovina, katerih prava lepota se pokaže prav v detajlih. Slednji zgovorno razlagajo lastnosti in tehnične zakonitosti posameznih elementov. Detajli opazovalca popeljejo skozi ambient in mu pripovedujejo zgodbo o prostoru, naravi in izročilu.

Stanovanje v skupni površini 75 m² je bilo dokončano leta 2022, pri njegovem oblikovanju pa sta se arhitekta studia AINO ukvarjala tudi z raziskovanjem dojemanja predmetov okoli nas. »Projekt je dobil ime po višini, ki se izpostavljeno pokaže na več točkah v stanovanju. Želja je bila poiskati ravnino v prostoru, s katero bi se človek najlažje poistovetil. Os, pri kateri ne bi zaznal elementa kot velikega in seveda tudi ne kot majhnega,« o zanimivem konceptu, edinstvenem za to stanovanje, še pove arhitektka.

Fotografije: Ana Skobe