Ko zunanje temperature naraščajo, ni nič lepšega kot preživeti čim več časa na prostem: na balkonu, terasi ali vrtu. Tu je idealno mesto za sprostitev, počitek, kramljanje s prijatelji …, za kar pa je seveda v prvi vrsti potrebna senca. Brez nje hitro postane vroče in nelagodno, kaj kmalu se začnete ozirati po tem, da bi se zatekli v ohlajeno notranjost doma. A to bi bila velika škoda, sploh ker je rešitev te zagate v resnici preprosta: tende, pergole, sončna jadra in senčniki poskrbe, da pred soncem zavarujete prav vse!

Z osenčitvijo zunanjega dela doma lahko življenje praktično preselite ven za celo pomlad, poletje in še globoko v jesen, so prepričani pri podjetju Senčila Medle, ki so pravi naslov za primere, ko vam nagaja sonce. Odvisno od prostora, ki ga želite osenčiti, vam svetujejo eno od naslednjih možnosti:

Tende

Tende ali markize so primerne za senčenje balkonov, teras in za zunanje senčenje na sploh. Izbirate lahko med različnimi tipi tend (klasične, kasetne, kupolaste …), barvami konstrukcij, platen in sistemi upravljanj.

Najbolj poznane so klasične tende, za katere so značilne aluminijaste vzmetne roke in navijalna cev, na katero se navija platno. Kasetne tende pa so jim sila podobne, le s to razliko, da je pri njih navijalna cev s tkanino kot tudi celotna konstrukcija spravljena v kaseto.

Prve približke tend so poznali že v antičnem Rimu. Zato ni naključje, da vodilni proizvajalci tend izvirajo iz Italije.

Za vse tende je na izbiro zelo široka paleta vzorcev in barv platen. Izpostaviti velja novo kolekcijo Lumera 3D/CBA platen, za katere je značilno, da so na otip neverjetno tekstilni, njihove barve so dolgo obstojne, nudijo visoko UV zaščito, vremensko obstojnost in zaradi posebnega zaključnega sloja odbijajo prašne delce. Dodatno pa lahko tendo opremite še s senzorjem za varovanje (pred vetrom in soncem) in streho.

Da se bo oblika tende in barva platna kar najbolje ujela z zunanjostjo vašega objekta, pa si lahko pomagate s spletnim konfiguratorjem tukaj.

Pergole 

So močnejše konstrukcije, odpornejše na veter ter so nekako podobne nadstreškom, nad ali pod katerimi je nameščen mehanizem s tkanino. Od nadstreškov se razlikujejo predvsem v tem, da so zložljive ter da omogočajo uravnavanje svetlobe in zračenja. Lahko so samostoječe ali sidrane v objekt, lahko ponujajo le prijetno senco ali pa popolno zaščito pred dežjem in vetrom (če jih zaprete s steklenimi drsnimi vrati). Predvsem moderne, trendovske pergole imajo tudi možnost različnih naklonov sprednjih stebrov ter so opremljene z zvočniki in led osvetlitvijo.

Sončna jadra 

Sončna jadra pa naj bodo prva izbira, če za svoj vrt, teraso ali dvorišče iščete moderno zaščito pred soncem. Za jadra so značilne čiste linije, enostaven dizajn, predvsem pa je njihova glavna prednost pred drugimi senčili ta, da lahko spreminjate njihov kot senčenja in s tem prilagajate senco glede na pozicijo sonca. Jadra navdih jemljejo v navtiki, zato zagotavljajo odlično odpornost na vremenske vplive in obrabo. Vsi modeli sončnih jader so enostavni za uporabo in vzdrževanje, medtem ko je njihovo navijanje lahko ročno ali motorizirano.

Senčniki 

Ko pomislite na senco, si v misli zagotovo prikličete tudi senčnik. Gre za najpogostejši izbor, ki združuje funkcionalnost in dizajn po ugodni ceni. Sodobni senčniki pa so še veliko več: inovativnih oblik in iz kakovostnih materialov (les, jeklo, aluminij, vodoodporne tkanine), kljubujejo marsikaterim vremenskim razmeram in so enostavni za uporabo. Zaradi pestrega izbora barv vsakdo zlahka najde pravi senčnik za svoj okus in stil.

Fotografije: Senčila Medle