Center ilustracije, ki pod svojim okriljem združuje slovenske ilustratorje in ilustratorke, je za občasne dogodke potreboval večnamenske mobilne enote, ki bi služile za predstavitev, razstavo in tudi prodajo del izbranih avtorjev tako doma kot v tujini. K nalogi so povabili oblikovalki in arhitektki Saro Badovinac Zabret in Saro Škarica.

Ilustracija je pomemben del našega vsakdanjika. Z njo se srečujemo od mladih nog, ko nam odpira vrata domišljije, nas uči in nam razlaga svet; z njo smo v vsakdanjem stiku v medijih, v oglasih, v znanstvenih in poljudnih publikacijah; je način podajanja informacij, hkrati pa je izjemno intimna in izrazna oblika umetnosti, ki doživlja pravi preporod tudi na slovenskih tleh in vse bolj konkurira drugim oblikam umetniškega ustvarjanja. Z ilustracijo – sploh tako, ki v nas vzbuja prijetne spomine ali občutke – lahko opremimo tudi svoj dom: najsi bo z uokvirjeno ilustracijo iz naše najljubše otroške slikanice ali pa s tapeto z izbranim ilustriranim motivom.

Pod okriljem Centra ilustracije najdemo tako uveljavljena imena kot prodorne mlade avtorje (foto: zajem zaslona, centerilustracije.si)

A kje kupiti original ali arhivski odtis, kako stopiti v stik z ilustratorji? V ta namen se je v okviru Vodnikove domačije jeseni ustvaril Center ilustracije – fizični in spletni prostor, ki pod svojim okriljem združuje domače ustvarjalke in ustvarjalce s področja ilustracije, pod njegovim okriljem pa se predstavljajo tako priznana imena, kot so Zvonko Čoh, Ančka Gošnik Godec, Marjan Manček, Alenka Sottler in Lila Prap, kot tudi prodorni mladi avtorji: Hana Stupica, Eva Mlinar, Maša Kozjek, Meta Wraber, Matija Medved in drugi. Center ilustracije s številnimi dogodki in razstavami avtorjem ponuja priložnost, da svoja dela predstavijo in ponudijo v nakup. Ena od teh pobud je tudi potujoča razstava, poimenovana Ilustratorski kot.

Ilustratorski kot je bil prvič predstavljen javnosti v Minoritski cerkvi znotraj Lutkovnega gledališča Maribor.

Za njene potrebe so v Centru ilustracij potrebovali mobilno enoto, ki se lahko prilagaja različnim formatom predstavljenih ilustracij, jih zaščiti, hkrati pa čim bolj približa javnosti.

Arhitektki in oblikovalki Sara Badovinac Zabret in Sara Škarica sta zasnovali zložljive ‘obešalnike’, na katerih so skrbno zaščitene ilustracije ponujene na ogled. “Glavni izziv naloge je bil, kako zaščititi in hkrati ponuditi ilustracije na ogled in naprodaj. Dela, izobešena na obešalnikih in vložena v arhivske UV zaščitne folije s paspartuji, so pripravljena na takojšnjo prodajo,” povesta avtorici, ki sta obešalnike opremili s predali, v katerih so shranjena dodatna dela avtorjev, zgornja stranica predala pa hkrati služi kot dodatna razstavna ali odlagalna površina.

Modularni okvirji s svojo fleksibilno zasnovo omogočajo predstavitev različnih vsebin na igriv in inovativen način, saj se lahko preobrazijo glede na potrebe dogodka: lahko se jih obda s premičnimi paneli s policami, ki s tem postanejo nosilci za knjige na knjižnih dogodkih, lahko se nanje obesijo plakati večjih formatov, dodajo se predalčki za zloženke in promocijski material… medtem ko je osnova – nosilec – popolnoma zložljiv in tako pripravljen na transport.

“Oblika elementov in izbrani materiali so usklajeni s podobo Centra ilustracije in mu s tem širijo prepoznavnost,” še skleneta avtorici, ki sta s svojo zasnovo močno olajšali promocijo ilustracije po vsej Sloveniji.

Več: Center ilustracije

Fotografije: Ana Skobe