Predsoba je prostor, kjer ogledalo ne sme manjkati, četudi je prostor zelo majhen. Ogledalo je nameščeno iz praktičnih razlogov, da preverimo svoj videz v ogledalu. Zato mora biti tako veliko, da omogoči odsev celotne silhuete. Predsoba je mnogokrat prostor brez oken, zato z ogledalom, v katerem odseva soj luči, vnesemo več svetlobe. Ogledalo prostor razširi ter ga vizualno poveča. Poleg funkcionalnosti, s pravilno izbranim okvirom ogledala zadostimo še dekorativni komponenti predsobe. Izberimo okvir, ki bo skladen s pohištvom v predsobi in drugo opremo v domu. Od izbora je odvisno kakšen učinek želimo doseči v predprostoru. Lahko se odločimo za tip okvirja, ki bo prostor obogatil, ali pa okvir, ki ne izstopa preveč. Vseeno pa pazljivo izberimo okvir, saj je to prva stvar, ki jo obiskovalci opazijo, ko pridejo.

Ogledalo lahko namestimo na steno, na pohištvo, lahko pa ga postavimo tudi ob steno. Namestimo ga lahko v vsak, tudi majhen prostor, saj ima to prednost, da nam ga izdelajo po meri.

Na steni

Ogledalo nameščeno na steno mora biti tako veliko in na višini, pri kateri se vidimo v celoti. Po nasvetih feng shui-ja ni dobro, če ogledalo postavimo nasproti vrat, temveč ob vrata. Na ta način bomo v dom privabili življenjsko energijo, ki prihaja skozi vrata. Ogledalo ima tudi to lastnost, da odseva druge predmete, zato ga postavimo tako, da se bodo v njem zrcalili kosi pohištva, ki so nam ljubi.

Ogledalo na steni je lahko uokvirjeno ali pa izberemo tako, ki ga nalepimo na steno. Ogledalo brez okvirja je bolj diskretno in se enostavneje zlije s preostalo opremo v prostoru. Z uporabo okvirja ogledalo postane dekorativen kos, ki popestri ali nadgradi preostalo opremo.

Kadar smo omejeni s prostorom, nam steklar odreže velikost ogledala po meri, z želenimi dimenzijami, nato pa ga z močnim dvostranskim lepilnim trakom namestimo direktno na steno. Ogledalo je lahko tudi okrogle, ovalne, kvadratne ali druge oblike. Lahko sestavimo tudi svojo obliko iz manjših ploskev – trenutno je izredno popularna oblika satovja, ki jo poljubno sestavimo v svojo kompozicijo.

Integrirano

Kadar v predsobi nimamo na voljo proste stene, moramo zadostiti funkcionalnosti. Ogledalo nalepimo na vrata, omaro ali vrata drsne omare. Take predsobe so po navadi manjše in temnejše, saj nimajo vira naravne svetlobe. Prav zato je integrirano ogledalo izvrstna rešitev. Umestimo ga tako, da vanj »ujamemo« odsev okna, s čimer vnesemo v prostor naravno svetlobo in morda prenesemo odsev pokrajine. Šibko svetlobo lahko okrepimo tudi s tem, da ogledalo postavimo ob izvor svetlobe, kot je stropna ali stoječa svetilka. Z ogledalom povečamo svetlobni učinek ter hkrati ustvarimo mehkobo v prostoru. S tem, ko ga dodatno osvetlimo, ga tudi odpremo in z njim pričaramo občutek prostornosti.

Prislonjeno ob steno

Tako kot ni nujno, da je vsaka slika obešena na steno, enako velja tudi za ogledala. Velika ogledala lahko postavimo na tla, manjša pa tudi na mizico. Ko ogledalo prislonimo ob steno, z njim ustvarimo opazen umetniški element. V tem primeru je priporočljivo, da je veliko, visoko, močno in z masivnim okvirjem. Ob steno prislonjeno ogledalo pritegne pogled in postane izstopajoč element v prostoru. Vendar pa moramo pri tem paziti, da velikost ogledala prilagodimo velikosti prostora in preostali opremi.

Ogledalo, postavljeno ob steno je praviloma okvirjeno. Na okvirjena ogledala prisega tudi feng shui, ki pravi, da na ta način energija ne odteka. Prav tako z okvirjem skrijemo ostre robove, ki pomenijo negativno energijo.

 

vir fotografij: Pinterest