Stara in dotrajana zidanica v Beli krajini, ki jo je lastnik podedoval od svojega očeta, je bila last družine dobrih 70 let. Zapuščena in zaraščena je dolgo časa čakala na prenovo. Zdaj po prenovi pa je postala prijeten družinski vikend, kjer se lastnika srečujeta s svojimi domačimi in prijatelji ter v njej preživljata prijetne urice. Lastnika sta se obnove lotila v lastni režiji in s pomočjo lokalnih obrtnikov. Tako so se med njima in lokalci spletle tudi prijateljske vezi, kar jima je še posebno pomembno.

Lastnica se je v objekt in predvsem njegovo lego, ki omogoča lep pogled na Vinico, zaljubila na prvi pogled. Lastnika do takrat še nista imela izkušenj s prenavljanjem tako starega objekta. Zidanica je bila namreč že zelo dotrajana in tudi okolica objekta je bila popolnoma zaraščena. Menda so se morali do njega tako rekoč prebiti skozi trnje.

Prvi pomemben korak je naredila lastnica, ki je najprej pregledala lepo prenovljene objekte v bližnji okolici in kontaktirala njihove lastnike ter jih prosila za nasvete. To je bil pravzaprav tudi pomemben stik z domačini Belokranjci, za katere sta ugotovila, da so izjemno prijetni in odprti ljudje, ki so jima nesebično pomagali, tudi s kontakti dobrih lokalnih izvajalcev.

Lastnik pove, da je bil objekt tako dotrajan, da so se nekateri izvajalci, ki so prišli na ogled in pogovor, samo nasmehnili in ugotovili, da je prenova nesmiselna oziroma bi bila predraga. Medtem ko je lokalni izvajalec, ko je potrkal po tramovih, ugotovil, da so ti zdržali 70 let in da bodo ob ustrezni obdelavi zdržali vsaj še nadaljnjih toliko. Torej, tu izbira izvajalca ni bila pod vprašanjem.

Prenovljen objekt je ostal v prvotnih gabaritih. Ostrešje je popolnoma novo, sicer pa so ohranili večino starih elementov v zidanici. Zidani in leseni deli so večinoma originalni, obnovljeni, popravljeni in očiščeni zdaj pričajo o starosti objekta in spoštovanju do tistega, kar je bilo v preteklosti dobro narejeno.

V kleti, ki je nekoč služila za shrambo in vinsko klet, so dodali nove tlake in uredili manjši apartma, namenjen gostom. V osrednjem delu zidanice je prostor, namenjen druženju. Zaradi nekoliko spremenjenega kota ostrešja so pridobili stojno višino in dodatno bivalno površino pod ostrešjem. Tu je zdaj glavna spalnica, saj je to prostor z najlepšimi razgledi na okolico.

Ideja tega objekta je druženje s prijatelji in potem, ko se to zaključi, se lahko vsakdo umakne v svojo spalnico. Vsako nadstropje pa ima tudi svojo kopalnico in stranišče, da se gostje med seboj ne bi motili.

Lastnika sta veliko časa posvetila skrbnemu premisleku o obnovi in materialih, ki jih želita uporabiti. Tako sta za kuhinjo in kopalnice naročila keramične ploščice, ki na prvi vtis delujejo stare oziroma imajo neko patino. Izvajalec, ki je keramiko polagal, se menda kar ni mogel načuditi, da gre za nove keramične ploščice.

Stare predmete, kot sta recimo leseni preši za vino, stari kosi pohištva in podobno, ki sta jih našla med prenovo, sta lastnika očistila in po potrebi obnovila, tako da zdaj služijo kot okrasni predmeti, ki spominjajo na zgodovino objekta.

Tudi zunanjost objekta je bila potrebna temeljite ureditve. Najprej so poskrbeli za dovoz do objekta. Naredila sta tudi teraso in igrišče za odbojko, namenjeno 4 osebam, kolikor jih lahko tu v zidanici biva. Bolj ali manj neviden del te prenove pa so nove inštalacije in internet, ki omogočajo sodoben slog bivanja. Če se lastnika prav na hitro odločita, da bi konec tedna preživela v Beli krajini, preprosto uporabita pametne inštalacije na svojem telefonu in na daljavo vključita gretje. Tako lahko že takoj ob prihodu uživata v svojem drugem domu.

  • Projekt: Prenova zidanice v Beli krajini
  • Avtor projekta: Prenova v lastni režiji
  • Tlorisna površina: približno 70 m2

Fotografije: Arhiv lastnikov in Mateja Košir