Stranišče je brez dvoma najintimnejši prostor našega domovanja, straniščna školjka pa nepogrešljiv del vsakega doma. Bi bili presenečeni, če vam povem, da z vsakodnevnim posedanjem na straniščni školjki škodujete svojemu zdravju? Po mnenju strokovnjakov je namreč naravni položaj za iztrebljanje čepenje, sključeno sedenje na školjki pa lahko povzroči številne zdravstvene težave. Oblikovalec Peter Štrukelj, ki stoji za znamko Dao Wood, ima rešitev za nastalo zagato.

Izdelek je poimenoval Pručka za pomiritev, s svojo idejo pa si je Peter prislužil znak odličnosti Made in Slovenija. Pručka je bila izbrana tudi kot del Slovenske oblikovalske delegacije na dunajski razstavi Future of living. »Ideja je izšla iz spoznanja, da je edini pravi položaj za veliko potrebo, čepenje. To je naravni položaj! Le-ta omogoča, da se vse poti prebavnega trakta odprejo, sicer ne… zato blato zaostaja in ostaja. Od tod izhajajo številne bolezni. Pručka spravi telo v položaj, podoben čepenju, in zelo pomaga,« pove oblikovalec in dodaja, da omogoča kar se da naraven položaj za iztrebljanje in s tem preprečuje razvoj številnih zdravstvenih težav: od zaprtja, hemoroidov, urinarnih težav in črevesnih bolezni.

Pručka za pomiritev je le eden izmed inovativnih izdelkov, ki nastajajo pod znamko Dao Wood. Gre za ime, ki združuje enostavno oblikovanje s kančkom humorja in večuporabnosti. Poudarek pri izdelavi je tudi na sami uporabnosti. Gre za izdelke v večji meri izdelane iz lesa, ki je Petra navdušil že več kot desetletje nazaj.

»K lesu so me pripeljale predvsem življenjske okoliščine. Avgusta 2008 smo s starši pili kavo na glavnem trgu v Malem Lošinju. Oče me je poslal po časopise. Kupil sem tudi revijo Decor in v njej zasledil manjšo novico o oblikovalskem sejmu 100 % Design v Londonu. Septembra 2016 sem se na 100 % Design, kot del Slovenske nacionalne pohištvene selekcije, predstavil s tremi kosi. Naročil ni bilo, le nekaj objav,« pojasni Peter.

Njegov oblikovalski proces zaznamujejo narava, tradicija, umetnost, obrt in tehnologija. »Pri oblikovanju nimam posebne vizije, prepuščam se intuiciji in potem raziskujem. Navdih je narava, zdravje, vodilo pa preprostost. Kljub slabim izkušnjam pri delu po birojih, sem pridobil nekaj inženirskega in logističnega znanja. Tako je  pohištvo večinoma moč izdelati v seriji, je sestavljivo, lahko,« poudarja.

Tudi Pručka za pomiritev je brez dvoma izdelek, ki črpa iz narave in navdušuje s svojo enostavno, a nadvse praktično obliko. Na žalost pa po Petrovem mnenju ljudje nismo najbolj dovzetni za spremembe, četudi bi pripomogle k boljšemu zdravju in počutju. Prepričan je, da vse premalokrat že preventivno poskrbimo za svoje zdravje, vse do tedaj, ko nas življenje opomni, kako dragoceno je.

»Običajno se to zgodi zaradi kakšne slabe navade,« doda oblikovalec. V njegovi glavi je še nešteto idej za nove in nove stvaritve. »Ideja, ki bi jo rad realiziral, je otroška igrača iz lesa, čista klasika. Skupaj s Slovensko oblikovalko, bomo videli,« ostaja skrivnosten, za konec pa zaključi z mislijo, da so tudi čebele nadvse zanimive, zato bo morda v prihodnosti napravil tudi kakšen izdelek, vezan nanje.