Urejena zelenica je v ponos ne le vam, temveč celotni soseski.

Redna košnja

Čeprav je pogostost košnje odvisna od podnebja, vremena in tipa trave, v večini primerov velja, da je zelenico potrebno pokositi vsaj enkrat tedensko. Redna košnja bo trato zavarovala pred boleznimi in plevelom in spodbudila njeno bujno rast; a prav zaradi prej naštetih dejavnikov rasti je nujno, da kosilnico nastavimo na pravo višino, tako da trave ne obrezujemo prenizko.

Višina košnje

Če kosilnico nastavimo prenizko – v upanju, da si bomo tako kupili nekaj časa do naslednje košnje – lahko travo preveč porežemo in tako zavremo njeno rast. Praviloma naj bi vsakokrat odrezali le vrhnjo tretjino travnih bilk, če želimo ohraniti njeno zdravje – preveč porezana trava namreč začne poganjati nove poganjke, hkrati pa se oslabi njen koreninski sistem. Če vaša zelenica nenadoma začne rumeneti ali pa se pojavijo zaplate zemlje, pomeni, da travo kosite prenizko. Tule je nekaj vodil za nastavitev pravilne višine kosilnice v različnih sezonah rasti – merjenje bo lažje s prsti:

  • v začetku rasti travi pustite za cel prst višine, nekje do 4 cm,
  • ko se spomladi dvignejo temperature, zmanjšajte košnjo na polovico prsta, nekje do 2 cm,
  • ob poletni suši travi pustite nekoliko daljše bilke, ponovno za cel prst, to je 4 cm,
  • ko trava zgodaj jeseni ponovno prične s hitro rastjo, znižajte kosilnico na polovico prsta, nekje na 2 cm od zemlje,
  • za zadnje jesenske košnje pa travi zopet pustite za cel prst višine.

Nabrusite rezila

Učinkovitost vaše kosilnice je seveda odvisna od ostrosti njenih rezil. Če travo kosimo s topimi rezili, bodo le-ta razcefrala vrh bilke, kar za trato pomeni večjo dovzetnost za različne bolezni. Rezila kosilnice naj bi nabrusili vsaj dvakrat letno.

Kam s pokošeno travo?

Ostanke pokošene trave pustite kar na zelenici, kjer bodo s svojim razpadom v zemljo vrnili vsrkane hranilne snovi, kar pomeni, da vam trate ne bo potrebno dodatno gnojiti.

Če pa vas vseeno motijo ostanki košnje na vaši zelenici oziroma če kosite s kosilnico, ki med košnjo lovi ostanke, pa bo hranilnih snovi v bilkah zelo vesel vaš kompostnik.

Višja trata je dobra za okolje

Če se vam ne ljubi štirikrat letno dvigati in spuščati rezil kosilnice, boste veseli dejstva, da ima košnja trave na najvišji nastavitvi dobre okoljske učinke, saj preprečuje erozijo prsti, stabilizira prašne delce, srka ogljikov dioksid, vzdržuje vlažnost tal, iz zemlje in zraka črpa onesnaževalce, pomaga pri hlajenju okolice vaše hiše, pripomore k biodiverziteti in še mnogo več – od tega da zmanjšuje hrup pa do tega, da preprečuje širjenje požara. Kosilnico torej pustite na najvišji nastavitvi in uživajte – na zdravi, mehki in bujni trati.

Fotografije: Pinterest