Vedno več nas je, ki si prizadevamo živeti po trajnostnih načelih in se poskušamo čim bolj izogibati vsemu, kar (preveč) obremenjuje okolje. To se odraža tudi na področju gradnje – v zadnjih letih se razmerje med zidano in montažno gradnjo vse bolj nagiba v prid zadnji. Panoga se je v zadnjih desetletjih zelo razvila, k čemur je veliko prispevalo podjetje Lumar, ki velja za inovatorja na področju montažne gradnje in trajnostnih konceptov gradnje.

Prve sodobne montažne hiše so se v Sloveniji pojavile šele konec šestdesetih let 20. stoletja. Začetke so spremljali nezaupanje investitorjev in predsodki, povezani s kakovostjo lesene montažne gradnje. A v razmeroma kratkem obdobju je montažna gradnja izjemno napredovala in danes z lahkoto sledi vsem standardom po trajnosti, energetski učinkovitosti, zdravem bivalnem okolju in estetiki sodobne arhitekture.

O inovacijah, ki so montažno gradnjo pripeljale do današnje točke, smo se pogovarjali s strokovnjaki iz podjetja Lumar. V podjetju s 30-letno tradicijo se nikoli niso branili oranja ledine – med prvimi so kot standard v svojo ponudbo umestili pasivno hišo, postavili prvo certificirano aktivno hišo pri nas, danes pa kupcem ponujajo tudi sisteme za pridobivanje, hranjenje in upravljanje energije, ki omogočajo minimalne obratovalne stroške objekta ter brezplačno (in čisto) energijo za električne avtomobile.

Montažna gradnja je trajna

Sodobna montažna gradnja je rezultat sožitja preizkušenih gradbenih tehnik z uporabo lesa, sodobne tehnologije in sodobnih materialov. V kombinaciji z upoštevanjem predpisov s področja gradnje in energijske varčnosti dobimo kakovosten izdelek, ki ob rednem vzdrževanju dokazano zdrži ne samo eno, ampak več generacij.

Prvo pasivno hišo so v podjetju Lumar postavili že leta 2007, leta 2009 pa so jo nadgradili v plusenergijsko.

»Ogromno vlagamo v razvoj, pri čemer iščemo zanesljive in tehnološko napredne partnerje ter v sodelovanju z njimi razvijamo nove produkte. Za gradnjo uporabljamo najnaprednejše materiale, postopke in tehnologijo,« povedo v Lumarju in dodajo, da z ustrezno sestavo konstrukcije, pravilno izbiro in vgradnjo vseh materialov (tudi izolacijskih) ter primernih stenskih oblog montažne hiše dosegajo zahtevano požarno varnost, zvočno zaščito, akumulacijo toplote, zaščito pred insekti in tudi trajnost, saj je les trajen gradbeni material. Vsi konstrukcijski elementi so izdelani v proizvodnji, kjer je vsaka faza procesa strogo nadzorovana, končni produkt pa kakovosten, stabilen, varen in trajen.

Za vse žepe in starosti

»Za montažne hiše se odloča tako starejša kot mlajša generacija. Pomembni so jim trajnostnost, energetska učinkovitost in naravni materiali,« pravijo v Lumarju in dodajo, da so njihove hiše primerne tudi za širok razpon proračunov: »Prav tako se za montažne hiše odločajo ljudje z različno kupno močjo in temu primerno so različne tudi hiše, ki jih izdelamo. Predvsem pa gre za kupce, ki svojega prostega časa niso pripravljeni žrtvovati za usklajevanje neštetih izvajalcev, ampak želijo vselitev kar najhitreje ter s čim manj stresa in tveganj.«

Moderen in prilagodljiv dizajn

Veliko kupcev pa k njim zaide tudi zaradi estetike in funkcionalnosti njihove kataloške ponudbe montažnih hiš. Te so razvili v sodelovanju z zunanjimi partnerji (tako z uveljavljenimi arhitekturnimi biroji kot z mladimi in inovativnimi arhitekti), velik del pa jih nastane kar znotraj podjetja, v lastnem projektivnem biroju. To pomeni, da lahko iz Lumarjevega kataloga izbirate med široko paleto vizualno privlačnih in modernih hiš – od pritličnih do volumensko razgibanih; od preprostih do nadstandardnih -, ki pa jih je vedno mogoče še prilagoditi vašim željam in lokacijskim pogojem tako glede tlorisa in izbranih materialov kot tudi glede konstrukcijskega sistema ali načina ogrevanja. Po drugi strani pa je v njihovem hišnem biroju mogoče naročiti tudi popolnoma individualno zasnovano hišo.

Hiša telovadca Mitje Petkovška, izpeljanka kataloške hiše Primus 137, je prva certificirana plus energijska hiša pri nas.

»Naše vodilo je bilo slediti zahtevam in željam investitorjev. Ti se namreč zelo dobro zavedajo, kako pomemben je pri gradnji hiše arhitekt, ki je ključen v vseh fazah gradnje, ne samo pri idejni zasnovi. Ključno je, da zna prisluhniti željam in potrebam investitorja, na podlagi tega pa ob upoštevanju omejitev prostorskih aktov hišo zasnovati in oblikovati tako, da ponuja ravno pravšnjo mešanico funkcionalnosti, udobja in estetike. V našem arhitekturnem biroju zato veliko pozornosti namenjamo merilom, ki vsaki hiši posebej dajejo vsebino in značaj, ki presega njeno funkcijo in ji zagotavlja trajno vrednost. Naša želja je kupca navdušiti z ustvarjalnimi idejami in inovativnimi koncepti, jih profesionalno uresničiti v danem finančnem in časovnem okvirju ter trajnostno oblikovati prihodnost.«

Nizki stroški v življenjski dobi hiše

Nakup hiše je namreč samo prvi korak pri investiciji, zelo pomembno je tudi, kakšni bodo stroški v njeni življenjski dobi – in majhna poraba energije je vsekakor argument, ki prepriča.

V Lumarju so tudi prvi, ki se zavzemajo za vedno manjšo rabo energije v stavbah. »Razvijamo novosti in jih prvi, pred vsemi drugimi, tudi implementiramo. Ko novosti postanejo standard, je za nami že več let izkušenj in primerov dobrih praks, s katerimi dokazujemo, da smo bili ves čas, ko smo orali ledino na področju novih tehnologij montažne gradnje, na pravi poti.« Prvo pasivno hišo so postavili že leta 2007, leta 2009 pa so jo nadgradili v plusenergijsko. Že leta 2017, tri leta pred vstopom v veljavo evropske direktive o energetski učinkovitosti objektov, so kot standard ponujali skoraj ničenergijske hiše s standardno vgrajenim prezračevanjem. Leta 2019 so postavili prvo certificirano aktivno hišo v Dragomlju, v kateri lahko tudi poskusno bivate.

V Lumarju so prvi postavili aktivno hišo za poskusno bivanje.

Pametno bivanje

V Lumarjevi ponudbi pa ne boste našli le grajenih delov objekta, ampak tudi vse pametne inštalacije. Poleg ogrevalnih sistemov, ki za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire energije (toplotna črpalka, sončna elektrarna), lahko v hišo vgradite tudi hranilnike energije, polnilne postaje za električni avtomobil, vse pametne inštalacije ter sistem za učinkovito upravljanje energije optiMOON, ki skrbi, da je energija iz sončne elektrarne vedno optimalno razporejena med vse porabnike.

Montažna gradnja, podprta s certifikati

Lumar je tudi eden od redkih evropskih proizvajalcev montažnih objektov, ki ima certificirano pasivno tehnologijo pri nemškem Passivhaus inštitutu, v podjetju pa so postavili več kot 540 pasivnih objektov, med njimi tudi vrtce in zdravstveni dom.

Lumar Primus iEDITION je prva certificirana aktivna hiša v Sloveniji.

»Rezultat vseh naših pionirskih projektov in celovite obravnave vseh ključnih trajnostnih vidikov gradnje pa je certifikat Zveze Active House s sedežem v Bruslju, ki je organiziran na treh glavnih načelih: ugodje, energija in okolje. Skoznje se odraža vizija načrtovanja stavb, ki dajejo več kot porabijo. Pridobili smo ga za vzorčno hišo, grajeno v konceptu Zero Emission Living®. Z njo smo uresničili našo vizijo o hiši, ki omogoča zdravo in udobno bivanje, je energijsko učinkovita in brez negativnega vpliva na podnebje in okolje, kar vodi k čistemu in varnemu okolju.«

Poleg tega se lahko v Lumarju pohvalijo še z Evropskim tehničnim soglasjem (ETA) in z dvema okoljskima certifikatoma znak kakovosti v graditeljstvu (2019, 2022).

Več: Lumar

Foto: Lumar

Sponzorirana vsebina