V mesecu, ko se soočamo s pomanjkanjem svetlobe in z mrazom, obstaja precej načinov, kako dom spremeniti v slikovito prizorišče. Pri tem si lahko pomagamo s posebno cvetlico.

Pomislite na mehkoben dotik večno zelenega mahu, svež vonj smrekovih vejic in toplino storžev, ki jih povaljate med dlanmi, ko se po nabiranju plodov v zimskem gozdu ogrejete ob domačem ognjišču … Zagotovo imate doma polno škatel in vreč dekoracije, ki se je nabrala skozi leta, a če k tej dodate nekaj naravnih materialov in kakšno božično zvezdo, boste ob krašenju doma zagotovo začutili iskrivost in prijeten zagon.

Neomadeževana roža

Že desetletja so pisani listi božičnih zvezd znanilci najbolj prazničnega obdobja. Med prvimi, ki so poznali in uporabljali božično zvezdo, so bili Azteki, ki so iz rastline pridobivali barvilo za tekstil in kozmetiko. Dragoceni rastlini so nadeli ime neomadeževana roža, saj naj bi po legendi zrasla iz kapljic krvi ranjenega srca nesrečno zaljubljene azteške boginje. Dandanes je rastlina po svetu znana kot poinsettia; to ime je dobila po priljubljenem ameriškem veleposlaniku v Mehiki Joelu Poinsettu, ki je leta 1825 na osamljeni planoti naletel na zanimivo rastlino in jo ob vrnitvi domov začel gojiti v rastlinjaku. Kmalu zatem, leta 1833, je sledil še botanični krst; takrat je nemški botanik božični zvezdi določil ime Euphorbia pulcherrima, kar pomeni najlepša mlečnikovka. Kot božična zvezda pa je ta nadvse zanimiva rastlina postala znana šele v 20. stoletju, ko jo je sin nemškega emigranta in najslavnejšega gojitelja zvezd Paula Ecka v predbožičnem obdobju začel prodajati na hollywoodskem bulvarju slavnih.

Potrebujejo svetlobo in toploto

Božične zvezde se počutijo domače na toplem, svetlem mestu, kjer ni prepiha. Idealna temperatura zanje je med 15 in 22 stopinjami Celzija, zaradi česar so te rastline primerne za spalnice in dnevne sobe. Ker rastlina izvira iz tropske Mehike, potrebuje veliko svetlobe – v zimskih mesecih bo dobro uspevala na okenski polici, ki je obrnjena proti vzhodu. Ne mara pa preveč direktne sončne svetlobe in ob tej lahko odvrže liste. Podobno se zgodi, če je rastlina na prepihu.

Za zalivanje uporabimo mehko (postano) vodo, ki naj bo segreta na sobno temperaturo ali nekoliko toplejša, najustreznejša temperatura vode je od 24 do 30 stopinj Celzija.

Domišljija brez meja

Božične zvezde lahko postanejo osrednji element vaše praznične dekoracije in jih lahko umestite v najrazličnejše kotičke vašega doma.

Ena od čudovitih idej je uporaba starih belih drsalk, ki jih znotraj obložite s folijo in vanje nežno umestite razkošne rdeče božične zvezde. Da bi dodatno poudarili praznični čas, lahko dodate zelenje iz borovcev in naravne storže. Ta kombinacija ustvarja toplo in domačo atmosfero ter prinaša duh praznikov v vaš dom.

Lahko pa izdelate okras iz lesenih sank, na katere umestite božično zvezdo, smrekove vejice in drugo dekoracijo.

Če na steni visijo kljuke ali obešalniki, zakaj jih ne bi odeli v praznične barve? Majhne božične zvezde, okrašene z mehkim mahom in obešene na preproste vrvice, lahko ustvarijo občutek naravnosti in svežine, ki vašemu domu dodajo pridih praznične elegance.

Če imate doma velik okvir za slike, lahko nanj obesite okrasne kroglice, darilca in poganjke božičnih zvezd, ki ste jih prej odrezali, steblo pridržali nad svečo, da preneha iz njega teči mleko, in jih deli v epruveto, napolnjeno z vodo. Tak okras bo deloval silno elegantno.

Izdelate lahko tudi viseče drevesce, tako da brezove veje razžagate na različne dolžine in jih zvežete v obliki drevesa. Napolnite in obesite vrečke z darili, prav tako pa na veje navežite epruvete ali majhne vaze, ki jih nato napolnite z vodo. V njih postavite odrezane cvetove božične zvezde in vaš adventni okras je pripravljen.

Fotografije: Stars for Europe