Ta zeleno-rdeča rastlina je postala simbol božičnih praznikov, a žal le redko komu krasi dom na dolgi rok. V nadaljevanju preberite, kako za božično zvezdo skrbeti, da vas bo s svojo barvito kombinacijo navduševala več sezon zapored.

Vsakemu od nas se je že zgodilo, da je v trgovini v voziček navdušeno dodal tudi kakšno božično zvezdo, jo prinesel domov in po nekaj mesecih rastlino, od katere so ostala le še stebla, vrgel proč. Božična zvezda večinoma v domovih preživi le do konca zime in njihovo vsakoletno kupovanje je postala že skoraj stalnica … Čemu? Ta čudovita rastlina potrebuje le primerno nego, pa vam lahko dom krasi več let skupaj. 

Božične zvezde niso zimske rastline

Božične zvezde, oziroma poinsettie, izvirajo iz Mehike, kjer v naravi rastejo kot grm, ki doseže višino do petih metrov. V svojem naravnem okolju so navajene na vsakršne pogoje, med drugim tudi na vroče poletne temperature. S tem v mislih bomo lažje razumeli njihove potrebe. Res pa je, da cvetijo pozimi, saj za svoje cvetenje (rdeči ‘cvet’ so v resnici le obarvani listi) potrebujejo veliko sence, oziroma dolgo noč. 

Iz vrtnarije domov

Prehlad rastline med transportom je eden od najpogostejših vzrokov, da rastlina hitro odvrže svoje liste. Morda ste rastlino kupili v trgovini, kjer zanjo ni bilo najbolje poskrbljeno (dolgo časa je bila zavita v celofan, izpostavljena prepihu, nizkim temperaturam …). Zato je vedno najbolje rastlino kupiti v vrtnih centrih, kjer zanjo primerno skrbijo. 

Ne dovolite niti, da bi se rastlina prehladila med potjo domov: ob nakupu jo dobro zavijte, zaščitite pred mrazom in čimprej odpeljite domov. 

Potrebuje veliko svetlobe, a ne direktnega sonca

Ko rastlino prinesemo domov, ji poiščemo primeren prostor. Potrebuje veliko naravne svetlobe, a ne prenaša direktnega sonca. Lahko jo postavimo na okensko polico, če je okno orientirano na vzhod ali zahod. Njeno lego bomo nato spreminjali skladno z letnimi časi. 

Zmerno topel prostor

Božična zvezda bo najbolje uspevala v zmerno toplih prostorih s stalno temperaturo. Šok ob prevelikih temperaturnih nihanjih (npr. na prepihu, nad radiatorjem, ali v prostorih ki so neenakomerno ogrevani), jo uniči, prav tako ji škodujejo previsoke temperature. V času cvetenja se bo najbolje počutila na temperaturi med 15 in 20°C. 

Potrebuje le malo zalivanja

Zalijte jo vsak tretji dan, a ne preobilno. Potrebno je le navlažiti prst in odliti vodo, ki se izcedi iz lončka.

Če vaši božični zvezdi začno rumeneti listi, je preveč zalita. Če ji listi odpadajo brez predhodnega rumenenja, je vzrokov več: lahko je prehlajena, postavljena v prostor s previsoko temperaturo ali pa je ne zalivate dovolj. Prst naj bo vseskozi vlažna.

Po zimi potrebuje povsem drugačno nego

Konec februarja božična zvezda začne odmetavati liste. Ko spomladi ostane skoraj gola, jo vzemite iz lončka, ji porežite veje (pustite le tretjino vsake veje), ter presadite v večji lonček. Gnojite le dvakrat mesečno, vse do poletja, ko povečate količino gnojenja in zalivanja. Poleti jo imate lahko zunaj – na vrtu ali na balkonu: izpostavite jo soncu, obilno jo zalivajte in gnojite in jo občasno pristrizite, če podivja – tako bo grmiček lepe oblike, rez pa bo spodbudila tudi cvetenje. 

Temnenje: priprava na zimsko cvetenje

Konec avgusta božično zvezdo prestavite nazaj v notranjost in ji poiščite prostor z naravno svetlobo, ki pa zvečer ni umetno osvetljen (hodnik, soba za goste, garaža …). Da bodo listi do decembra obarvani rdeče, rastlina namreč potrebuje kratek dan, torej le okoli 9 ur svetlobe in 15 ur teme. Pazite tudi, da temperatura v prostoru ne preseže 20°C.

Redno jo zalivajte (prst naj bo vseskozi vlažna) in jo enkrat tedensko pognojite z gnojilom za cvetoče rastline. Do decembra bo vaša rastlina še bogatejša, lepša in bolj obrasla kot takrat, ko ste jo prvič prinesli iz trgovine. 

Fotografije: Pinterest