Kaj sploh je stiliranje doma? Stiliranje je, ko z majhnimi kozmetičnimi popravki, ki ne zahtevajo gradbenih del, pomladimo svoj dom. Stilist bo z novimi kosi pohištva, s svetili, zavesami, talnimi in stenskimi oblogami ter z dodatki za dom iz vaših prostorov izvabil kar največ, ter hkrati ustvaril eleganten ambient, ki bo izžareval vašo osebnost.

O stiliranju domov smo se pogovarjali z Alenko Dirnbek, ki nas je letos navdušila s prenovo svoje avstralske hiše. V nasprotju s Slovenijo, kjer profesionalnih stilistov notranje opreme skorajda ne boste našli, je stiliranje domov v tujini zelo uveljavljeno. Stilisti, ki imajo sicer povsem drugačne kvalifikacije kot notranji oblikovalci in arhitekti, za naročnike osvežijo dom po ugodni ceni. Tudi Alenka kot profesionalna stilistka, delujoča v Avstraliji, drugim pomaga pri ustvarjanju uravnoteženih, zanimivih in prijetnih domov za bivanje – večkrat z omejenim proračunom in z uporabo obstoječih kosov pohištva. Z nami je delila nekaj svojih trikov za oblikovanje popolnega interierja in med drugim razkrila, kaj najprej opazi, ko vstopi v tuj dom.

Naša sogovornica Alenka Dirnbek je profesionalna stilistka domov. Prenov pa se večkrat loti tudi kar z lastnimi rokami.

Ko smo vseljeni v nov dom, smo pogosto soočeni z velikim praznim platnom, ki mu je šele treba vdihniti osebnost. Kako začeti?

Res je. Po nakupu, gradnji ali prenovi so končani prostori, kot so kopalnice, sobe, kuhinja, nepopisano platno. Nakar je potrebno te lepe, na novo urejene, a prazne prostore spremeniti v prijeten dom, v katerem se bomo udobno počutili. Jaz osebno pričnem z vizualizacijo izbora pohištva ter dodatkov že zgodaj, predno je prenova končana oziroma včasih tudi predno jo sploh začnemo, in si naredim ‘mood board’ v skladu z arhitekturo hiše ali stanovanja. Pri tem si pomagam z Instagramom, Pinterestom, Houzzom, Googlom itd. Poiščem slike interierja, ki so mi všeč in si jih shranim. Vsi dobivamo inspiracje od nekod, s čimer ni nič narobe, če jih potem znamo lepo prilagoditi svojemu stilu.

Prav tako si izdelam proračun in si zastavim, koliko denarja bom namenila sami notranji opremi – govorim o pohištvu in dodatkih. Seveda se ga ne držim vedno stoprocentno, ker me vedno zanese in kdaj kupim tudi tisto, česar nisem načrtovala (smeh).

Poudarek dajte izboru materialov in že v osnovi ustvarite zanimiv interier.

Če damo poudarek izboru materialov, kot so ploščice, les, barve sten, dodamo teksturo na stene, imamo dovolj oken, prijetne luči, vgradne omare, skratka že v osnovi zanimiv interier, niti ne rabimo veliko premičnega pohištva, kot so na primer samostoječe omare v spalnicah, TV omaric, omar za čevlje in podobno. Jaz osebno imam te večje kose rada narejene po meri tako, da pašejo k ostalemu interierju.

Po postavitvi večjih kosov pohištva se začne stiliranje z dodatki kot so vaze, knjige, razne skulpture, dišeče sveče, blazine, odeje, rože, rada uporabljam pri stiliranju tudi naravne kristale in podobno, skratka z dodatki, ki spremenijo že opremljen prostor v dom.

Res, da ne želi vsak imeti hiše perfektno stilirane ves čas kot jaz, pa vendar je lepo videti dom opremljen z okusom, mar ne?

Kako pa lahko posodobimo obstoječe pohištvo, če na primer stiliramo že opremljeno domovanje?

Če si komplet novega pohištva ne moremo privoščiti, oziroma je obstoječe pohištvo dokaj novo in primerno prostoru, ga vključimo v nov interier. Obstoječe pohištvo lahko tudi posodobimo z dodatki kot so blazine, odeje, vaze, dodamo kakšen zanimiv stol, v spalnici zamenjamo posteljnino, dodamo nove okrasne blazine v trendovskih barvah, zamenjamo preproge, dodamo kakšno novo lučko, slike na stenah in podobno. Morda lahko celo kakšen kos pohištva osvežimo s trendovsko barvo, če je narejen iz materiala, ki to dovoljuje.

Obstoječe pohištvo lahko posodobimo z novejšimi dodatki.

Ko si naredimo nek plan, izberemo stil, ter se odločimo, koliko pohištva in dodatkov bomo vključili v nov prostor, pogledamo kaj od obstoječega pohištva lahko uporabimo ali predelamo. Kar ni v stilu, skušamo prodati ali odstraniti. Če gre pa za kakšen rustikalen, antični ali eklektični kos pohištva, ga vključimo v dekoracijo, saj takšen kos doda karakter in naredi prostor še bolj zanimiv.

Kateri dodatki za dom so po tvoje neprecenljivi in se za njih splača odšteti več denarja?

Poleg izbora materialov, kot sem omenila že prej, osebno rada odštejem več denarja za večje kose pohištva, ki jih ne menjamo tako pogosto, kot so sedežna garnitura, jedilna miza in stoli, saj so ti kosi pohištva tudi najbolj vidni in največ v uporabi. Morem priznati, da sem pri prenovah za dobiček, ko sem morala paziti na proračun, dostikrat improvizirala s cenejšimi kosi pohištva in jih nato okrasila z dodatki, da se na koncu niti ni opazilo kaj je poceni in kaj dražje.

Poceni postelja, draga posteljnina: prej (levo) in v dveh različnih variantah stiliranja (sredina in desno).

Na primer, ker sem vedela, da bomo pohištvo po prenovi prodali skupaj s stanovanjem, sem prihranila pri nakupu postelj in jih stilirala s kakovostno posteljnino in kvalitetno vzmetnico, kar smo zadržali. Tudi nočne omarice sem kupila cenejše, kot tudi blazine za na posteljo. Za kose, za katere sem vedela, da jih bomo skušali prodati, nisem zapravila preveč.

Podobne principe lahko uporabimo tudi za svoj dom.

Kaj meniš o okraševanju doma s sentimentalnimi predmeti, kot so podedovani kosi, spominki s potovanj, morda s kakšno najdbo na bolšjem sejmu?

Seveda, ne rabimo imeti vse skrito v omaricah, kot tudi ne vse razstavljeno, saj so okraski odlični lovilci prahu. Če obstoječi dodatki lepo pašejo v interier, jih lepo razstavimo po principu stiliranja. Na primer, po tri skupaj zložimo v obliki piramide. Še boljše pa je, da namenimo poseben prostor za okraske, ki nam pričarajo lepe spomine na potovanja ali preteklost. Če prostor dovoljuje, se lahko kupi kakšen lep poličnik na katerega se – zopet po principu stiliranja – postavijo okraski skupaj. Lepo izgleda cik-cak princip, ki dovoljuje na eni strani prazen prostor in na drugi skupek dodatkov, največkrat po tri skupaj in tako v cik-cak modelu.  Tako ne deluje vse skupaj preveč natlačeno.

Dodatke zlagajte v obliko piramide.

Pred kratkim sem starejši gospe pomagala razstaviti okraske na polici. Prej jih je imela zapakirane v škatlah. Ven sva vzeli samo tiste, ki so se lepo podali v prostor, nekaj sva jih odstranili, ker ji niso nič več pomenili, in ostale pustili v škatli, ki sva jo poimenovali in označili.

Velikokrat nakopičimo vse dosti več, kot potrebujemo, in nato se težko ločimo od stvari. Jaz s tem sicer nimam težav, saj našo hišo pogosto očistim nepotrebne navlake.

Katere kose dekoracije/dodatkov v domu pogosto menjaš?

Okrasne blazine, ki jih imam na sedežni in posteljah, tudi preproge dostikrat, ker se trendi pogosto spreminjajo ali pa se jih naveličamo, vaze, coffee books (okrasne knjige) … Rada tudi zamenjam posteljnino.

Moram priznati, da ko smo prenavljali za prodajo, sem kupovala dodatke v trendovskih barvah, ker je bilo pomembno, da je bilo stanovanje prijetno za oči in za kupca.

Alenkine vzorčaste preprogo in blazine so že po šestih mesecih zamenjali dodatki v nevtralnih in zemeljskih tonih. “Morda gre za izkušnje, ali za leta, ampak živahne barve in drzni vzorci niso več moj stil,” pove simpatična oblikovalka.

V zadnji hiši, ki smo jo pa pred kratkim prenovili in je naš ‘dom za vedno’ (v Avstraliji), pa sem se odločila za bolj nevtralne tone in manj vzorcev. Na začetku sem za dnevno sobo kupila blazine, vazo in preprogo v ‘tribal’ stilu in vzorcih, in moram povedati, da sem se jih že po pol leta naveličala in jih zamenjala z enobarvnimi blazinami in preprogo v nevtralnih tonih.

Kot profesionalna stilistka notranje opreme – kaj opaziš, ko vstopiš v tuj dom? Kako se lotiš stiliranja?

Največkrat me zmoti preveč dodatkov, razmetano in neorganizirano stanovanje … Tako da moj prvi nasvet je organiziranje in odstranjevanje odvečnih stvari. Pri pospravljanju se pogleda, kaj se lahko uporabi in kateri dodatki so nekomu pomembni in kateri ne. Če nimajo nobene sentimentalne ali finančne vrednosti, se jih da na različne kupe,  ki jih prodamo, podarimo ali odvržemo. Veliko ljudi jih kopiči na podstrešjih, v garažah ali v kakšni prazni sobi, tudi do te mere, da komaj stopijo v prostor.

Brez pospravljanja se nima smisla lotiti stiliranja.

Imaš kak trik pri stiliranju, ki nikoli ne razočara?

Jaz sem bolj kot ne samouk v veliko stvareh, tako da delam po občutku … Kot sem omenila, sem skozi leta spoznala, da se zelo hitro naveličam trendovskih živahnih barv ali vzorcev, tako da večjih in dražjih kosov pohištva ali opreme ne izbiram v nekih intenzivnih barvah. Opažam, da naravni materiali kot tudi naravne barve ne zastarajo tako hitro in naredijo interier brezčasen.

Črno-bela kombinacija z dodatkom naravnih barv, kot so bež, topla rjava in siva, bo vedno v trendu.

Po mojem mnenju črno-bela kombinacija z dodatkom naravnih barv kot so bež, topla rjava, različni toni sive barve in podobno, ne bodo šli nikoli iz mode. Tudi materiali kot so naraven les, kamen, opeka, beton, glina in svetle stene v raznih naravnih odtenkih barv, ne bodo šli iz mode prav kmalu.

Več o Alenki lahko izveste na njenem Instagram profilu ali obiščete njeno spletno stran.

Fotografije: osebni arhiv