Stanovanja z mrežo: Užitek na novem nivoju

Elastična mreža omogoča prostor za počitek in branje, otrokom pa nudi kotiček za igro in rekreacijo.

O tem, kako lahko visečo mrežo preselimo v interjer in ga s tem še obogatimo, smo pisali tukaj. Tokrat pa gremo še korak dlje in predstavljamo primere z mrežo, ki je kot trampolin. Z njo postane ambient še udobnejši, bolj unikaten, poleg tega skoznjo čudovito prodira svetloba. Z mrežo lahko zavarujemo mezanin (medetažo) in tako ustvarimo imenitno mesto za sprostitev. Ali pa jo napnemo vertikalno in njeno vlogo spremenimo v varnostno ograjo modernega videza, ki preprečuje padce s stopnišč ali balkonov. Z mrežo lahko zapolnimo kotičke, ki so bili doslej neizkoriščeni, skratka elastična mreža prinaša v naš dom številne prednosti:

 • je ekonomična in dolgotrajna rešitev;
 • je originalna in udobna relaksacijska cona, ki nam nudi občutek lebdenja;
 • poleg tega je montaža takšne mreže tudi zelo enostavna.

Vendar, kakšno mrežo izbrati in kaj paziti ob nakupu?

Izberimo takšno mrežo, ki ima dovolj veliko nosilnost, na primer do 200 kg na kvadratni meter. Pazimo tudi, da je primerna tako za notranje kot zunanje prostore (UV in vremensko odporna), saj to pomeni, da je vzdržljiva, robustna in trpežna.

Mreža je lahko pletena ali vozlana, pri čemer je prva prijetnejša za poležavanje, saj je mehkejša na dotik. Vozlana mreža pa je estetko morda privlačnejša, vendar bolj groba ter primernejša za varnostne namene, predvsem ograje.

Mrtve kote v stanovanju lahko z mrežo spremenimo v imenitne igralne kotičke, dodatno mesto za spanje ali enkratno cono za branje in kontemplacijo.

Montaža

Običajno mrežo montiramo na nosilne betonske ali lesene stene, ne pa tudi na suhomontažne pregradne stene, na primer takšne iz mavčnih plošč. Leseni stebri morajo biti dovolj debeli, da vanje lahko privijemo vsaj 80 ali 120 mm vijak, mrežo pa običajno fiksiramo na razdalji vsakih 150 mm. Če natančno sledimo navodilom montaže, bo rezultat zagotovo zelo močna mreža, ki bo z lahkoto prenesla težo nekaj ljudi ter jim tako popestrila in obogatila bivalno izkušnjo.

Fotografije: Pinterest

Prejšnji članekKako se lotiti prenove stare domačije?
Naslednji članekTrdna in varna: Dih jemajoča steklena tla
blank
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.

11 KOMENTARJI

 1. Spoštovani,

  tako mrežo bi želela uporabiti v hčerini sobi v galeriji. Mi lahko prosim poveste, kje bi se dalo takšno mrežo kupiti oz. kdo bi jo lahko zmontiral.

  Vnaprej se zahavaljujem.

  Lep pozdrav,

  Mateja

 2. Ni je lahko zmontirati, kot ste napisali. Mora biti strokovnjak. No, me zanima odgovor na vprašanje predhodnic….

 3. V Sloveniji izvajalca ne vem. Mreže (vozlane) pri nas prodaja ena firma iz Slovenjske Bistrice (če se prav spomnim), v tujini (pletene) pa recimo France Trampoline oz. po novem jih prodajajo pod brandom Loftnets. Montiral sam

 4. Pozdravljeni,

  V druzinskem podjetju Alpin belezimo vedno vecje povprasevanje po montazi podobnih mrez. Omenjene mreze z montazo se lahko dobijo pri nas. Mozna je montaza v razlicnih barvah in oblikah. Kvadrati, polkrogi, vpetje direktno, vzmetno ipd. Za ostale informacije smo z veseljem na voljo.

  Vec informacij na spletni strani.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *