Družina iz okolice Kozine si je želela lepo urejenega vrta na precej razgibanem zemljišču; vrta, ki bi poleg cvetja ponujal tudi različne možnosti počitka in sprostitve. In iskanje strokovnjaka je lastnico Heleno Borg pripeljalo do njenega nekdanjega učenca, oblikovalca vrtov Boruta Benedejčiča.

Vrt družine Borg je že nekaj časa rasel, vendar nikoli ni bil tako lep, kakor si je Helena  predstavljala v domišljiji in v svojih načrtih. In še posebej za hišo je bil vrt še neobdelan. Bila je strmina, ki se je ni dalo kositi in za katero niso našli pametne rešitve. Vedeli so, da bodo najbrž potrebne terase, pa tudi vrt s sprednje strani je bil potreben strokovnega prijema. Razmišljanje in brskanje po spletu je družino nazadnje pripeljalo do sodelovanja z Borutom Benedejčičem.

»Vrt je začel nastajati takrat, ko se je končala gradnja hiše. Teren je bil v dveh nivojih spredaj in dveh nivojih zadaj. Tukaj sem si jaz zastavila, da bom imela krasen okrasni vrt z množico različnih rastlin. To je bilo vse na papirju. V resnici se to ni dalo izvesti, ker pač sam teren, sama zemlja tega ni dovoljevala. Ne toliko kot rastline same, me je zanimal izgled vrta. Kot prostor, kot oblika,« opisuje lastnica.

Borut Benedejčič je na njihovo željo 36 metrov dolgo brežino za hišo res rešil s terasami, ki jih podpira konstrukcija iz kortena oziroma vremensko odpornega jekla z rjavo patinirano površino. S temi terasami so napravili manjše površine uporabne, vse obode in višinske razlike so zasadili, da je vrt postal estetsko zanimiv, pločevina teras pa zagotavlja tudi trdnost brežine.

»Ja, vse skupaj je ojačano, tako po horizontali kot po vertikali. In kar je zelo pomembno, je priprava pred vgradnjo teh vertikalnih sten oziroma teras, da se pravilno napravi dren, sistem odvodnjavanja vode. Zaradi same statike, da vse to zdrži, pa tudi zaradi rastlin, če na hitro pade precej padavin, da to lepo odteče,« pojasnjuje Benedejčič.

Sicer pa je oblikovalec vrtov pri načrtovanju kot vselej upošteval več dejavnikov. Predvsem se je držal pravila »ne preveč kričečih barv«, stavil je na pastelno in belo, vse je tudi umirjeno povezano z zelenimi deli ostalih rastlin, se pravi, z listjem in s travo. Rastline so odporne na vročinske udare in tudi na suše, trata pa je pod namakalnim sistemom. »Ja, tukaj smo že na flišnati podlagi, ampak podnebje je mediteransko, submediteransko. Meša se morski zrak, višinska razlika pa pade za 300 metrov v manj kot dveh kilometrih,« pravi strokovnjak, ki je uspel na 1.200 kvadratnih metrih kultivirane okolice in še 600 kvadratnih metrih travnate površine ustvariti res številne prijetne kotičke.

»Pod drevesi je lepo, ker lahko v senci posedimo, poležimo na viseči mreži, zakurimo ogenj ob večerih. Včasih si damo kar odejo na tla, pa imamo lahko majhen piknik. Za hišo se lahko posedemo kar na terase, se igramo z žogo ali kaj podobnega,« je zadovoljna lastnica, ki si nikoli ni mislila, da bo končni rezultat tako imeniten. »Krasno je. Vsi smo zelo zadovoljni. Nikoli nismo mislili, da bo takšno zanimanje za naš vrt. Vrt smo v prvi vrsti delali zase, zdaj je pa še toliko lepše, da tudi drugi mislijo, da je lep.«

Oblikovanje vrta: Borut Benedejčič, ProPepa