Raziskali smo, od kod izvira tradicija krašenja pirhov, kakšne so smernice v letu 2017 ter kako na naravni način prispevati k bogati velikonočni pojedini.

Večtisočletna tradicija

Velikonočna okrasitev doma je, podobno kot božična, že davno presegla svoje verske okvire in postala norma v vseh zahodnih družbah. Tradicija okraševanja jajc pa seže že v predkrščanske družbe, saj so raziskovalci prvo okrašeno jajce našli že v Afriki: starost primitivno okrašenega nojevega jajca naj bi presegala šestdeset tisoč let.

Kristjani so tradicijo okraševanja prenesli na praznik Kristusovega vstajenja. Jajca, sicer tradicionalno barvana z rdečim pigmentom, naj bi spominjala na Jezusovo kri in simbolizirala njegovo prazno grobnico. Tudi v drugih kulturah jajca sicer simbolizirajo ponovno rojstvo in plodnost.

Pisanke, pirhi, velikonočna jajca

Čeprav jih hitro nadomeščajo čokoladna jajca in tista, pobarvani z umetnimi barvili, pa umetelno okrašene pisanke – kot jih imenujejo v večini slovanskih držav – še vedno igrajo pomembno vlogo pri praznovanju Velike noči.

Belokranjske pisanke, tradicionalno okrašene z geometrijskimi vzorci (vir: Wikipedia)

Belokranjske ženske so tradicionalno začele z okraševanjem pisank že v dolgih zimskih nočeh, s čimer so si krajšale čas. Družine so si jajca v črni, beli in rdeči barvi med seboj izmenjevale in s tem bogatile svoje zbirke. V Grčiji jajca pri izmenjavi tradicionalno trknejo med seboj, pri čemer je zmagovalec tisti, čigar pirh ostane cel. 

Letos si za krasitev pirhov vzemite čas

Že nekaj let zapovrstjo se v modo zopet vračajo pirhi, obarvani z naravnimi barvili. Postopek pridobivanja naravnih barvil in barvanja pirhov je dolgotrajnejši (v nekaterih primerih moramo jajca v barvi pustiti tudi več ur), rezultati pa so večkrat neenakomerni. Toda prav to da obredu priprave velikonočne pojedine svoj čar in romantični pridih.

Pirhe pripravimo iz trdo kuhanih jajc, z malo spretnosti pa lahko jajca tudi spihamo in tako ustvarimo trajnejši okras. Jajca v barvilo potopimo in ga izvlečemo, ko dobi zaželen odtenek.

Naravno okrašeni pirhi (via Stasch Tea Blog)

Za modro barvo uporabite glavo rdečega zelja, žlico alkoholnega kisa in štiri skodelice vode. Ko voda zavre, ji dodamo grobo narezano zelje ter kis in kuhamo 25-30 minut.

Za rumeno barvo bomo uporabili šest žlic kurkume, žlico alkoholnega kisa in štiri skodelice vode. Vreli vodi dodamo kurkumo in mešamo, dokler se ne raztopi.

Zeleno barvo bomo dobili, če rumena jajca, obarvana s kurkumo, potopimo še v modro barvo. Če želimo intenzivnejšo zeleno, bomo jajca pustili v modri barvi kar nekaj časa, za manj svežo, spomladansko zeleno (ki je barva leta 2017!), pa jajca namočimo za nekaj minut.

Temno rjavo barvo bomo dobili, če jajca za nekaj ur potopimo v močen črni čaj (4-5 čajnih vrečk na skodelico vrele vode), zmešan s kisom. Podobno lahko storimo z borovničevim čajem, zelenim čajem, ter celo metinim čajem, ki bodo jajca obarvala v svojem odtenku.

Oranžna jajca bomo dobili, če jih obarvamo s čilijevo zmesjo, rdeča pa, če jih namočimo v vodi, v kateri se je kuhala rdeča čebula.

Če želimo jajca dodatno okrasiti, jih lahko, preden jih potopimo v barvi, okrasimo z voščenko (tam se barva ne bo prijela), ali pa jih po barvanju okrasimo s tankim pisalom. Ne pozabimo jih zložiti v priročne škatlice (tudi embalaža za jajca, okrašena z malo slame, bo zadosti), da jih bomo lahko razdelili med družino in prijatelje.

Več idej lahko dobite na našem Pinterestu, veseli pa bomo tudi, če boste z nami delili fotografije svojih pirhov in velikonočnih okrasitev!